Kostel v Olomouci-Hejčíně má nové nasvětlení

Vložil
ČTK
21.10.2016 08:20
Olomouc

Olomouc - Z velké dálky je vidět po setmění díky novému nasvětlení chrám Cyrila a Metoděje v Olomouci, který je 65 metrů vysokou dominantou okrajové části Hejčín. Slavnostní nasvětlení chrámu stálo město 164.000 korun, sdělil dnes ČTK primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).


"Noční panorama Olomouce je zase o něco hezčí a bohatší. Město získalo další krásný symbol. Věřím, že jej ocení nejen ti, kteří přijíždějí do večerní Olomouce ve směru od Hradce Králové a Mohelnice," uvedl Šnevajs.

Nasvícení památky v Hejčíně, která je postavena ve stylu neoklasicizující moderny, má podle Šnevajse zdůraznit dominantní postavení chrámu v této části Olomouce. Díky záři reflektorů vynikne vyvážená moderní architektura chrámu, podotkl Šnevajs.

U světelné zkoušky, která výsledné podobě nasvícení kostela předcházela, byli zástupci památkářů, komise městské části, správce farnosti i obyvatelé okolních domů. "Vážím si toho, že se podařilo dosáhnout shody mezi všemi zúčastněnými," dodal Šnevajs.

Kostel Cyrila a Metoděje v Hejčíně byl postaven v letech 1929 až 1932 podle projektu architekta a stavitele Josefa Šálka. Jednoduchý exteriér chrámu kontrastuje s bohatou výzdobou uvnitř. V kryptě chrámu je hrobka arcibiskupa Leopolda Prečana.
0 komentářů
přidat komentář