Budovy koncentračního tábora v Brněnci jsou kulturní památkou

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
20.10.2016 14:50
Lanškroun



Brněnec - Ministerstvo kultury prohlásilo budovy bývalého koncentračního tábora v Brněnci kulturní památkou. Lokalita se stala známou po natočení filmu Schindlerův seznam. V podniku za druhé světové války Oskar Schindler zaměstnával židovské pracovníky převezené z Polska a zachránil tak před smrtí více než 1000 lidí.

Rozhodnutí ministerstva dosud není pravomocné, řekla dnes na ČTK jeho mluvčí Simona Cigánková. "Zatím se nám nevrátila doručenka od jednoho účastníka, poté poběží odvolací lhůta," uvedla Cgánková.

Nadační fond Šoa a Oskara Schindlera chce přeměnit bývalou továrnu a koncentrační tábor v Brněnci na památník obětem holokaustu. Fond by měl získat část areálu od současného majitele, spolupráci je nakloněna i samospráva.

"Současně jsme podali žádost panu ministru kultury Danielu Hermanovi, aby koncentrační tábor v Brněnci vláda prohlásila za národní kulturní památku. Jako důvod uvádíme, že jde o jediný stavebně dochovaný skutečný nacistický koncentrační tábor na území České republiky," uvedl předseda správní rady fondu Jaroslav Novák. Tábor v Brněnci označil za světově neznámější českou památku, k čemuž mu pomohl snímek Stevena Spielberga.

Podle Novákova dřívějšího vyjádření má rekonstrukce zchátralého objektu kromě kulturně-historického významu i velký ekonomický potenciál. Fond chce vybudovat věrnou repliku na původních základech koncentračního tábora včetně strážních věží a prostor továrny, lazaretu a tábora s vězni. Součástí má být expozice věnovaná životu Oskara Schindlera a konkrétním osudům vybraných vězňů. Památník by podle představ fondu nejen místem pro exkurze, ale také prostorem pro výstavy a konference, v plánu je i vydávání knih, natáčení dokumentů a filmů o holokaustu. Schindlerův život by měla zmapovat i naučná stezka po okolí. Podle Nováka lze předpokládat, že tábor a muzeum bude cílem německých škol a návštěvníků spjatých s Německem a židovstvím z celého světa.

Svitavský rodák Oskar Schindler je mnohými vnímán jako kontroverzní postava, nikoli jen jako hrdina a zachránce Židů. Byl také členem nacistické strany a německé vojenské rozvědky.

Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka. Poté, co se dostala v roce 2004 do insolvence, jej koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. V roce 2011 skončila v konkursu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě za 3,4 milionu korun společnost Česká pozemková z Liberce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články