Brusel chystá velké muzeum moderního umění a architektury

Vložil
ČTK
18.10.2016 08:40
Belgie

Brusel

Brusel - Pařížské kulturní středisko a muzeum Centrum Georgese Pompidoua a region Bruselu se rozhodly vybudovat v belgické metropoli velké výstavní prostory moderního umění a architektury. Muzeum se má podle francouzských médií otevřít veřejnosti v roce 2020 přestavbou budovy ve stylu art deco, která nyní slouží automobilce Citroën.


"Mohu vám oznámit, že v Bruselu v roce 2020 vznikne nové kulturní středisko o ploše 30.000 metrů čtverečních. Zaměří se na moderní a současné umění a moderní a současnou architekturu,"
řekl nedávno představitel bruselského regionu Rudi Vervoort.

Na společné tiskové konferenci předseda Centra Georgese Pompidoua Serge Lasvignes sdělil, že na základě podepsané dohody jeho pařížské centrum poskytne budoucímu bruselskému muzeu část svých sbírek. Ty obsahují na 120.000 děl, z nichž se však ukazuje veřejnosti jen deset procent.

Bruselský region, který by rád získal významné muzeum moderního umění, jako mají New York či Bilbao, zakoupil vytipovanou budovu od dosavadního majitele, francouzského výrobce automobilů Citroën, za 20,5 milionu eur (554 milionů korun). Celkové plánované náklady úřady neupřesnily.
0 komentářů
přidat komentář