Olomoucká radnice připravila studii opravy Palachova náměstí

Vložil
ČTK
17.10.2016 08:40
Olomouc



Olomouc - Olomoucká radnice výhledově plánuje opravy Palachova náměstí, na jehož okraji stojí barokní Terezská brána. Městská rada už schválila architektonickou studii, která řeší budoucí podobu náměstí, řekl ČTK primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).


Palachovo náměstí, na kterém dříve stávala židovská synagoga a později pomník Lenina a Stalina, je podle Jakubce v neutěšeném stavu. Značnou část náměstí zabírá letité parkoviště. "Podnětem, proč jsme začali zpracovávat studii, která řeší Palachovo náměstí, je plánovaná rekonstrukce parkoviště, které vlastní Židovská obec," uvedl.

Radní díky studii získali představu, jak by náměstí mohlo v budoucnu vypadat, na což by se mělo pamatovat i při chystané rekonstrukci parkoviště, která začne v listopadu. Kdy budou navržené úpravy náměstí provedeny, zatím podle Jakubce nelze odhadnout.

Navrhované úpravy mají podle náměstka zlepšit využití Palachova náměstí a připomenout historii olomoucké bastionové pevnosti. Studie počítá například s vybudováním vodního prvku, který má připomínat vodní příkop, i dřevěného mola ztvárňujícího padací most.

"Studie klade důraz na funkčnost prostranství, které má sloužit jako místo pro odpočinek, příjemný prostor pro posezení v restauračních předzahrádkách, ale také areál pro pořádání kulturních akcí,"
doplnil Jakubec. Naplánována je i obnova zeleně a nové osvětlení.

Dominantou Palachova náměstí byla v letech 1897 až 1939 synagoga, kterou po okupaci Československa zapálili místní fašisti. V roce 1955 byl na jejím místě instalován pomník Lenina a Stalina, který byl odstraněn v lednu 1990.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
parkoviště
betonář
18.10.16 08:09
zobrazit všechny komentáře

Související články