Řemeslníci pokračují v opravě olomoucké katedrály

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
14.09.2006 00:50
Olomouc

Olomouc - S restaurováním vrcholového kříže na katedrále svatého Václava v Olomouci začal dnes ve výšce přes 100 metrů umělecký kovář Milan Polian. Práce je součástí třetí etapy generální opravy vnějšího pláště památky. Měla by být dokončena koncem příštího roku, řekl dnes ČTK farář Bohumír Vitásek.

    "Odstraníme středové růžice, které jsou zkorodované. V kovárně pak zhotovíme nové. Jinak budeme dělat vše na místě, doplníme chybějící části, provedeme nátěr a nakonec zlacení. Jak dlouho to bude trvat, záleží na počasí," řekl dnes ČTK Polian.
    Podle něj je kříž vysoký čtyři metry a má rozpětí dva metry. Je latinského typu a pochází z konce 19. století, kdy se na památce uskutečnila novogotická přestavba. Ve výšce restaurátor údajně závratěmi netrpí, respekt z ní ale má. "Bojím se, to je jasné. Člověk si musí vypěstovat určitý respekt. Na výstupy speciálně netrénuji. Když denně bouchám tříkilovým kladivem a chodím po horách, fyzičku mám," uvedl kovář.
    Památku, jež je jednou z  dominant města, nyní zakrývá lešení. Řemeslníci ho stavěli od konce května až do pondělí a další dva týdny budou dokončovat úpravy. "Je tam přes 50 kilometrů trubek a přes 300 tun materiálu. Jen spojovací materiál váží přes 31 tun," řekl dnes ČTK Miloslav Pavelka, majitel firmy Pavelka ČR, která lešení stavěla.
    Podle Vitáska začala rekonstrukce katedrály v roce 1999. Celkové náklady dosáhnou zhruba 250 milionů korun. Třetí etapa generální opravy zahrnuje opravu jižní stěny katedrály, renovace vitráží, opravu velké věže a vnitřního schodiště.
0 komentářů
přidat komentář

Související články