Tištěná architektura: Anežka Bartlová

Zdroj
PLAC
Vložil
Tisková zpráva
21.10.2016 00:05
Vladimírovo knihkupectví Serius a občanské sdružení PLAC vás sdrečně zvou na 34. přednášku z cyklu "tištěná architektura". Tentokrát v pátek 21. října 2016 v 18:30 hodin v Jablonci přivítáme teoretičku Anežku Bartlovou, která představí publikaci Manuál monumentu.

Publikace formou manuálu shrnuje praktické informace a zkušenosti z realizací pomníků a památníků v našem prostředí. Monumenty jsou specifickými objekty ve veřejném prostoru, protože skrze svou paměťovou a ideologickou základnu promlouvají s jinou naléhavostí než sochy, intervence nebo dekorativní prvky. Naše publikace si klade za cíl ukázat, že podceňování role a přípravy soutěží na pomníky a památníky je chyba a chce navrhnut model postupu, který pomůže se negativním výsledkům vyhnout. Část publikace se zaměří na samotný manuál, další na teoretické vymezení tématu (Milena Bartlová, Ladislav Zikmund-Lender), část se věnuje příkladným realizacím (Osamu Okamura, Hynek Látal) i urbanistickému kontextu a legislativně-správnímu procesu (Matěj Stropnický, Pavla Melková a Jakub Hendrych [IPR]). Poslední část obsahuje rozhovory se zkušenými autory pomníků (Kurt Gebauer, Petr Janda, Kryštof Kintera, Jaroslav Róna, Jiří Středa, Verejný podstavec [Dalibor Bača, Martin Piaček], Martin Zet). Grafika Štěpán Marko.

Mgr. Anežka Bartlová, studentka Katedry teorie a dějin umění UMPRUM, se věnuje kritice současného umění a možnostem zprostředkování. V roce 2014 získala Cenu Věry Jirousové v kategorii pro začínající kritiky. Zabývá se tématem doprovodných programů kulturních institucí a pracuje na projektu UMA Artguide. Podílela se vzniku knihy Lapidárium (UMPRUM 2015).

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články