Památník ticha se začne budovat na jaře, hotový má být v roce 2018

Praha - Na jaře příštího roku, dva roky od položení základního kamene, by měla začít přestavba nádraží Bubny na centrum diskuse o holokaustu a jeho odkazu. Na podzim roku 2018, který bude rokem Evropského kulturního dědictví, by se měl Památník ticha otevřít. ČTK to dnes řekl autor projektu, filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl. Z bubenského nádraží byly za druhé světové války deportovány tisíce pražských Židů do koncentračních táborů.


"Máme všechna povolení, letos jsme konečně dostali územní rozhodnutí i stavební povolení. Máme připravený projekt a zmíněný harmonogram, který stojí na financích. O financích jednáme s ministerstvem kultury, které je připraveno to podpořit," řekl. Celá přestavba již nefunkčního nádraží plus stálá expozice a vzdělávací program by podle něj měla přijít na 125 milionů korun, samotná přestavba objektu asi na 60 až 65 milionů.

Památník ticha vzniká především proto, že podle jeho iniciátorů je Praha jedním z mála evropských hlavních měst, které ve veřejném prostoru nepřipomíná památku obětí holokaustu. "Máme důstojný památník zesnulým, kteří se nevrátili z transportů, což jsou jména na zdi v Pinkasově synagoze. Ale Praze chybí centrum, kde se dají tyto věci diskutovat," řekl již dříve Štingl.

Studii přestavby objektu připravuje architektonická kancelář Romana Kouckého. Projekt zajišťuje ateliér Deltaplan. Na příští památník od loňska upozorňuje monumentální sochařské dílo Aleše Veselého Brána nenávratna, které odkazuje k transportům.

V prostorách nádraží se již několik let konají divadelní či hudební představení nebo výstavy, které na připravovaný památník také upozorňují. Dnes začíná výstava Cesty ticha, která ukáže současné podoby míst, kam odjížděly židovské transporty.

Karel Cudlín zachytil na snímcích Baluty, centrální čtvrť města Lodž, kde čekalo na smrt během druhé světové války až 200.000 Židů. Snímky zachycují rozpadající se domy, podivné postavy a hanlivé grafitti s antisemitistickým obsahem. Richard Homola již několik let fotografuje fragmenty nápisů na stěnách a trámech někdejšího ghetta v Terezíně. Matěj Stránský je autorem snímků z Osvětimi, kterou přibližuje jako moderní návštěvnické centrum s frontami na továrnu masových vražd.

Čtvrtým autorem je Pavel Dias, jehož dědeček přežil válku a tábor v Buchenwaldu. Ten začal Dias fotografovat již 60. letech. Zaznamenával první návraty přeživších na místa, kde prožili svá válečná martyria.

Na neděli 16. října připadá 75. výročí prvního židovského transportu z Prahy. Uskuteční se druhý ročník akce Bubnování pro Bubny. Bubnovat se bude proti tichu, které dříve i dnes dokáže zakrýt i ty největší zločiny, i na paměť desítek tisíc lidí, kteří z bubenského nádraží odjeli na smrt.
0 komentářů
přidat komentář

Související články