Na Špilberku už je Skácelova socha, odhalena bude 25. října

Vložil
ČTK
10.10.2016 14:45
Brno

Brno - Na jižním svahu brněnského hradu Špilberk už kolemjdoucí mohou narazit na novou sochu básníka Jana Skácela. Zatím ji kryje fólie, slavnostní odhalení plánuje město na 25. října. Socha zhotovená ze svařených nerezových trubek, které utvářejí básníkovu hlavu s charakteristickým profilem, přišla na 2,6 milionu korun.


"Portrét básníka tvoří 4500 bezešvých trubek z kartáčované nerezové oceli svařených do tvaru hlavy, která je umístěna na vápencovém podstavci. Na něm bude umístěn QR kód, který bude odkazovat na webové stránky, na nichž se zájemci dozvědí o životě a díle brněnského básníka,"
popsala na webu města vedoucí magistrátního odboru kultury Viera Rusinková.

Lidé budou navíc moci skrze trubky pohlédnout na Brno básníkovýma očima. Autorem díla je akademický sochař Jiří Sobotka. Skácela připomíná také kašna na brněnském centrálním náměstí Svobody. Jsou na ní básníkovy verše.

Nové dílo na Špilberku je součástí projektu Sochy pro Brno, díky kterému vznikla na Zelném trhu stylizovaná socha Wolfganga Amadea Mozarta a Malinovského náměstí ozdobila plastika připomínající Thomase Alvu Edisona. Projekt přinesl Brnu také sochu na čestném urnovém pohřebišti Ústředního hřbitova od Václava Fialy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články