Lidé v Trnové v referendu rozhodli o demolici luxusní vily

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
09.10.2016 13:20
Trnová (Plzeňsko) - Lidé v Trnové na Plzeňsku v referendu rozhodli, že má obec dát zbourat luxusní vilu číslo popisné 290. Před 20 lety ji tehdejší vedení radnice koupilo od místního podnikatele za 29 milionů korun. Obci se ale pak nedařilo objekt prodat, dlouhodobě pronajmout či využít a vila chátrá. Referenda se účastnilo 43 procent voličů, pro demolici vily bylo 68,11 procenta hlasujících, uvedla obec na úřední desce. Trnová byla jedna ze tří obcí, kde se v Plzeňském kraji konala referenda.


Ze 721 oprávněných voličů hlasovalo v Trnové, která leží asi 12 kilometrů od severního okraje Plzně, 310 lidí. Z toho pro demolici bylo 205 hlasů, proti 81. U referenda tak byla v obci větší účast než v souběžných krajských volbách, v nichž hlasovalo 299 lidí.

Ve vile se od roku 1996 vystřídalo několik nájemců, poslední skončil na podzim 2008, řekl ČTK starosta Jan Korejčík. Nedaří se najít nového nájemce. Budova je vytápěna elektrickými přímotopy, při běžném provozu byly zálohy přes 50.000 korun měsíčně. Do přízemí zatéká a opravy by podle odborných odhadů vyšly na více než sedm milionů korun. Přitom letošní soudní odhad vily včetně 5600 metrů čtverečných pozemků stanovil cenu na 7,1 milionu korun. Jen na udržení současného stavu vily by musela radnice v nejbližších letech investovat do oprav alespoň milion.

Demolice by měla podle starosty přijít na 1,5 až 2,5 milionu korun. Obec by pak mohla využít pozemky. Kdyby je prodala na stavební parcely minimálně za 750 korun za metr čtvereční, což je obvyklá cena v obci, zaplatila by se demolice a ještě by zbyly nejméně dva miliony korun.
0 komentářů
přidat komentář