V Brně-Obřanech se staví domy, část plánů narazila na odpor lidí

Vložil
ČTK
06.10.2016 20:15
Brno

Brno - Oblast v okolí Svitavy v brněnských Obřanech přilákala dva investory plánující stavbu domů. První z nich, firma Stavos už proti teplárně v bývalém brownfieldu mezi ulicemi Obřanská a Olší zahájila první ze čtyř etap - stavbu 23 rodinných domů. Oproti tomu stavební firma Kaláb se potýká s velkým odporem místních, stavět chce u ulic Kusákova a Parková, řekl ČTK starosta Maloměřic a Obřan Vlastimil Břicháček (KDU-ČSL).


Zatímco Stavos se pustil do výstavby v území vedeném jako brownfield, Kaláb chce zastavět pozemky, které jsou zelení, ač neudržovanou. Navíc jde o záplavové pásmo. Kaláb chce stavět soubor s 200 byty a devíti rodinnými domy. "Už jednou se to snažil lidem veřejně vysvětlovat a patrně se k tomu chystá znovu. Ale odpor lidí je velký," poznamenal Břicháček.

S plány Stavosu jsou už lidé podle starosty srozumění. I tento developer však musel částečně ze svých záměrů ustoupit. V plánu totiž měl kromě čtyřpatrových domů a rodinných domů i vysoký věžák. "Plány na něj už zrušili, působil jako pěst na oko," doplnil Břicháček.

Po dostavění rodinných domů v první etapě plánuje developer v další etapě jeden polyfunkční objekt, pět bytových domů a šest rodinných. Součástí je i stavba nových ulic, což budou prodloužené ulice Franzova a Vřesová. "V polyfunkčním domě se plánuje také prodejna potravin a kanceláře," uvádí se v dokumentaci pro posuzování vlivů na životní prostředí. Počítá se tak s přílivem zhruba 500 obyvatel. Investor plánuje, že první domy by mohly být dokončené zhruba v roce 2022.

"Místní usedlíci tuto stavbu vnímají jako náhradu za zhruba 50 domků, které v minulosti musely ustoupit stavbě teplárny až k cementárně,"
vysvětlil Břicháček.

Připustil, že příliv nových obyvatel, kterými však Maloměřice a Obřany na rozdíl od jiných městských částí příliš netrpí, ještě více zatíží Obřanskou ulici. Tu však zatěžují především auta z Bílovic nad Svitavou či Kanic, což jsou obce, které se v minulém desetiletí výrazně rozrostly.

"Plány na obchvat z Fryčajovy na Lesnou či pod Hády se však zatím ukázaly jako nereálné, proto všichni jezdí přes Obřany,"
řekl Břicháček.

Město chce tato auta zachytit ještě na parkovišti Park&Ride. Jedním z plánů je prostor právě u teplárny. Břicháček to ale považuje za nesmysl.

"Takto by stejně auta přes Obřany jezdila. Navíc je to jediné místo, kde lze postavit chybějící prodejnu potravin. Možnost pro parkoviště se otevírá na začátku Obřan v místě bývalého zemědělského družstva,"
popsal starosta současnou situaci.

V Brně se staví i další větší obytné soubory, například na Kociánce či u přehrady a už řadu let také největší novodobé sídliště Kamechy. Investoři také staví v prolukách ve starší zástavbě, například v ulicích Francouzská, Bratislavská, U Červeného mlýna, Křenová a na dalších místech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články