Kraj začal s opravou domova seniorů v Černožicích na Hradecku

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
04.10.2016 08:40


Černožice nad Labem (Hradecko) - Královéhradecký kraj dnes zahájil opravu památkově chráněného objektu domova důchodců v Černožicích na Hradecku. Rekonstrukce objektu z roku 1926 na moderní zařízení sociální péče by měla přijít na 45 milionů korun bez DPH. Jde o současnou největší investicí kraje v sociální oblasti. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Černožický domov bude kromě seniorů i nadále sloužit také lidem trpícím Alzheimerovou nemocí.


Rekonstruovány budou historická budova a objekt technického zázemí. Celková kapacita domova by se po přestavbě, která bude trvat do podzimu 2017, měla snížit o dvě lůžka na 102 lůžek. Původně kraj odhadoval, že za rekonstrukci zaplatí asi 66 milionů korun. Při soutěži na stavební firmu cena klesla o 21 milionů korun. Zvítězila firma Metrostav.

Klienti domova i personál se na dobu rekonstrukce přestěhovali do náhradních prostor v soukromém pobytovém zařízení pro seniory GrandPark Hradec Králové.

Kraj již v minulosti do černožického domova výrazně investoval. V roce 2011 otevřel nákladem 86 milionů korun nový ubytovací objekt pro 56 klientů.

V historické budově, která za první republiky vznikla jako ubytovna pro textilní dělnice, se budou měnit dispozice pokojů. Místo dosavadních sociálních zařízení na chodbách bude nově jedno sociální zařízení, včetně například bezbariérových sprch, vždy pro dva pokoje. Několik pokojů bude jednolůžkových.

Projekt počítá také s demolicí a následnou výstavbou technického objektu, který bude sloužit jako sklad, zázemí údržby a garáže. Na něj naváže kryté venkovní sezení pro klienty. V plánu je také vybudování seniorského hřiště, úpravy se dotknou i příjezdových cest pro sanity, zásobování a návštěvy. Až 75 procent nákladů by měla pokrýt dotace od ministerstva práce a sociálních věcí.

Královéhradecký kraj zřizuje 16 domovů důchodců a osm ústavů sociální péče. V posledních letech kraj v sociální oblasti postupně investoval do oprav a staveb stovky milionů korun. Například loni kraj postavil v Hořicích na Jičínsku dva domy pro komunitní bydlení pro 16 klientů hořického ústavu tělesně postižených. Zhruba před rokem kraj otevřel po rekonstrukci Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují, který slouží klientům závislým na návykových látkách.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
AUTOR ?
Tomáš Novotný
04.10.16 01:46
zobrazit všechny komentáře