Ostravská univerzita plánuje výstavbu nové fakulty umění

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
28.09.2016 19:10
Ostrava

Maxwan architects + urbanists

Ostrava - Ostravská univerzita plánuje výstavbu nové fakulty umění, která by měla být umístěna v areálu výstaviště Černá louka v těsné blízkosti centra krajského města. Stávající zázemí fakulty totiž neodpovídá jejím potřebám. ČTK to dnes řekl rektor univerzity Jan Lata. Předpokládá, že za ideálních podmínek by fakulta mohla být hotova v roce 2020.


"Naše univerzita má šest fakult a pro všech zbývajících pět fakult se v průběhu 25 let podařilo buďto postavit nové budovy nebo se je podařilo zrekonstruovat," uvedl Lata. Pouze fakulta umění sídlí už osm let v provizorních podmínkách a na dvou různých místech. "Samo o sobě není dobře, že ta fakulta je rozštěpená. Navíc budovy, které sloužily jinému účelu, byly nějakým způsobem adaptovány. Fakulta by přitom potřebovala speciální zázemí jako ateliéry, zkušebny či koncertní sál," vysvětlil rektor.

Podle něj by výstavba nového objektu výrazně pomohla i samotné oblasti Černé louky. "Ta je takovou černou dírou Ostravy už desetiletí a je to hrozná škoda, protože je to prostor, který je pět minut od Masarykova náměstí a centra. Fakulta umění má z tohoto pohledu velkou logiku, protože by do centra přivedla nejenom studenty, ale díky tomu, že by tam byl střední koncertní sál, který v Ostravě chybí, či výstavní prostory, tak by tam kromě studentů přivedla i obyvatele Ostravy na řadu kulturních akcí," řekl Lata. Právě s vylidňováním centra se krajská metropole přitom dlouhodobě potýká.

Podle Laty nyní univerzita ve spolupráci s městem bude jednat s ministerstvem školství o možnostech financování výstavby fakulty. Kolik by stavba mohla stát, rektor zatím nechtěl předjímat. Uvedl, že objekt by ale neměl mít jen užitnou hodnotu, ale měl by být také zajímavým architektonickým dílem. Univerzita se proto dohodla s vedením katedry architektury na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava, že by studenti návrh na podobu fakulty vytvořili v rámci semestrální práce.

"Nelze předpokládat, že jejich návrh bude realizován, ale slibuji si od toho inspiraci pro další finální kroky," podotkl Lata.

Při stavbě nové budovy fakulty by se zřejmě využil i urbanistický návrh na zástavbu výstaviště, s nímž v minulosti vyhrálo mezinárodní urbanistickou soutěž nizozemské architektonické studio Maxwan. Město návrh nechalo vypracovat v roce 2010, když se ucházelo o titul Evropské hlavní město kultury 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články