Jihomoravské zastupitelstvo bude schvalovat územní plán 5. října

Vložil
ČTK
20.09.2016 08:20
Brno

Brno - Jihomoravský kraj ukončil veřejné projednávání zásad územního rozvoje, které bude schvalovat krajské zastupitelstvo na mimořádném zasedání 5. října těsně před volbami. Kraj má k dispozici všechna stanoviska i dohody s příslušnými ministerstvy, na základě čehož může dokument v zastupitelstvu projednat a vydat. ČTK to řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zásady územního rozvoje kraji chybí, protože je v roce 2012 zrušil Nejvyšší správní soud na podnět několika obcí a jednotlivců kvůli nedostatečnému posouzení vlivu na životní prostředí.


Závěrečný proces veřejného projednání začal v dubnu, zájemci mohli připomínky podávat do poloviny června. Kraj obdržel námitky ze strany 39 obcí, dvou investorů a 16 zástupců veřejnosti a 1253 podání bylo samostatných. Podle radního Antonína Tesaříka (KDU-ČSL) bylo 131 podání různých, zbytek se shodoval s dalšími. "Všechna podání jsme písemně vypořádali. Někde jsme vyhověli v plném rozsahu, části vyhověno být nemohlo a někde bylo vyhověno jen částečně," uvedl Tesařík. Podle něj byly námitky a připomínky vyhodnoceny v souladu se stavebním zákonem a poskytnuty všem dotčeným orgánům, které se k tomu vyjádřily. Hašek považuje za klíčovou dohodu kraje s ministerstvem životního prostředí, které mělo ke kraji výtky kvůli postupu u některých částí dokumentu. "Ministerstvo životního prostřední s návrhem rozhodnutí o námitkách a návrhem vyhodnocení připomínek k návrhu zásad souhlasí, požaduje však určité formulační úpravy v odůvodnění zamítnutí některých námitek," sdělila ČTK Jana Taušová z ministerstva.

Zásady mají kritiky, kterým nejvíce vadí, že kraj ponechal klíčové dopravní tahy pro Brno a okolí pouze v územních rezervách s tím, že se oblast vyřeší později. Vadí to několika obcím, ale také Brnu. "Kraj nevyřešil to nejdůležitější, co v zásadách vyřešit měl, a to například trasování R43, potažmo navazujících silnic a dálnic v okolí Brna. Zásady mají obsahovat silnice celostátního významu, které překračují hranice. Tyto zásady to ale nemají," uvedl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Další postup Brna však nechtěl komentovat. Krajský opoziční zastupitel Jan Vitula (TOP 09) si myslí, že by měl kraj se schvalováním počkat a dopracovat plán i s Brnem a okolím. "Je to lepší, než plán schvalovat rychle před volbami a riskovat, že ho opět shodí soud," uvedl Vitula.

Kritici krajského plánu uvádějí, že dokument znovu napadnou u soudu. "Každý má právo podat žalobu. Jsme přesvědčeni, že jsme při procesu tvorby maximálně respektovali zákony a judikaturu soudů včetně Nejvyššího správního soudu a jeho minulého rozhodnutí," řekl Hašek. Podle něj nelze vypracovat takový dokument, se kterým by byli spokojeni všichni z téměř 1,2 milionu obyvatel a všechny z více než 670 obcí kraje. "Je důležité, aby měl kraj základ a poté se dále jednalo s Brnem, jak propojíme krajské územní plánování s připravovaným územním plánem Brna," dodal Hašek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články