Nové Zámky budou rodinným sídlem podnikatele

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
12.09.2006 00:05
Praha

Nesovice (Vyškov) - Pouze zvenčí budou znát milovníci památek renesanční zámek v Nesovicích na Vyškovsku. Historický objekt, zajímavý svojí architekturou, byl v minulosti tři roky otevřen pro veřejnost. Změnili se ale jeho majitelé. Z komplexu nazvaného Nové Zámky vznikne v budoucnu rodinné sídlo.

    "Lidem budou některé jeho části přístupné jen mimořádně, a to při pořádání nepravidelných kulturních akcí," řekl dnes ČTK za majitele objektu jeho spolupracovník Jan Kachlík. Upřesnil, že vlastník zámku podniká s autojeřáby. Nechtěl prý jako rodinné sídlo klasickou vilu, proto se rozhodl investovat do památky.
    Nové Zámky se tyčí nad Nesovicemi. Lidé cestující na trase Brno-Zlín nemohou historický objekt přehlédnout. Budova je ve velmi špatném stavu. Zpřístupněna byla od roku 2003.
    Lidé se chodili do Nesovic dívat na to, jak byly za komunismu památky ničeny. Turistická trasa v zámku vedla komnatami, v nichž měli kdysi zemědělci chlévy. Objekt ročně navštěvovalo asi 10.000 lidí. Kastelán se snažil zámku pomalu vracet původní podobu.
    Objekt nechal v roce 1569 postavit Záviš z Víckova. Zámek měl být postaven do tvaru písmena U, ale jeho majitel zemřel. Nyní má tvar písmene L, protože se nenašel nikdo, kdo by jej dostavěl. I přes špatný stav patří památka k architektonickým skvostům.
    Zámek měl mnoho majitelů. Počátkem minulého století si jej od šlechtického rodu Lichtenštejnů pronajímali zbohatlíci. Za druhé světové války jej německému důstojníkovi věnoval Adolf Hitler. Památku pak získal bývalý československý legionář Alois Cigánek. V roce 1966 byl ale přinucen, aby objekt věnoval státu. Po pádu komunismu získali objekt zpět jeho potomci, kteří se ale rozhodli, že ho nebudou provozovat a prodali jej.
0 komentářů
přidat komentář