Slavnostní zveřejnění plastiky k poctě Jaroslava Seiferta

pondělí 19. září 2016 v 10.00 hodin, Chelčického ulice 2 na Žižkově

Vložil
Tisková zpráva
14.09.2016 22:55
Ivan Vavřík

K příležitosti 115. výročí narození básníka Jaroslava Seiferta bude veřejnosti předáno výtvarné dílo, které má zejména Žižkovu, této rázovité pražské čtvrti, připomínat výjimečného člověka, který má své kořeny právě zde. Projekt na vytvoření výtvarného objektu k básníkově poctě je výsledkem cílevědomé občanské iniciativy. Vznikl z popudu vlastníka pozemku (kde je objekt instalován), za aktivní podpory městské části Praha 3 a propojením s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu. Projekt podpořila rovněž básníkova dcera Jana Seifertová-Plichtová.


Založením Nadačního fondu PEN klubem v červenci 2015 získala realizace ideje „pocty“ reálné obrysy. V září následovalo položení základního kamene za přítomnosti řady osobností kulturního života včetně ministra kultury, který převzal záštitu nad celým projektem. Nadačnímu fondu se podařilo získat přiměřené množství prostředků a to díky porozumění a osvícenosti partnerů a sponzorů, které mimo jiné přesvědčilo nadšení protagonistů vznikajícího díla. K nim lze přiřadit i autora sochařské části projektu, který se, jako někteří další, vzdal nároku na honorář. Po roční práci se přání stalo skutečností.

Místem „připomínky“ je trojúhelníkové území vymezené křížením ulic Chelčického, Seifertovy a Táboritské. Architektura díla je koncipována tak, aby nepříznivé výškové poměry v místě proměnila v přednost a celý prostor pomohla propojit.

Myšlenka vlastní plastiky přeměněná ve výtvarnou realitu se odvíjí zpočátku od obyčejného tvaru obrubníku, trpně nesoucího zábradlí, jež ohraničuje stísněný pozemek. Hmota obrubníku znenáhla opouští svůj všední úděl a v bronzové surrealistické proměně zamíří svobodně a energicky k volné obloze. Současně s sebou nese vzhůru v reliéfním pojednání spolupůsobící verš ze Seifertovy básně Prosinec 1920: „… TO SLOVO LETĚLO JAKO PTÁK DO SÍTĚ HVĚZD…“. Rukou sochaře osvobozená hmota se stává stuhou – záložkou v rozečtené knize Žižkova a evokuje svým obrysem mimoděk iniciálu básníkova jména.

Architektonická koncepce: Ing. arch. Ivan Vavřík, Ing. arch. Matyáš Roith
Sochařské provedení: akad. soch. Jan Roith
Studie: 2014
Stavení povolení: 2015
Realizace: 2016
0 komentářů
přidat komentář

Související články