Lanškroun bourá kulturní dům, postaví nový

Vložil
ČTK
11.09.2016 19:55
Lanškroun

ATELIER 90 s.r.o.

Lanškroun (Orlickoústecku) - Město Lanškroun nechává zbourat bývalou výrobní halu, která sloužila jako sál pro kulturní účely. Na jejím místě vznikne nová budova. Zároveň město opraví vedle stojící Langerovu vilu z 19. století. Obě se budou využívat jako společenský dům. ČTK to dnes řekl starosta Radim Vetchý.


Demoliční práce skončí stavební firma na konci září. Mezitím město připraví projekt. Na jaře by mohla začít výstavba nového domu, v polovině roku 2018 či o něco později je termín dokončení.

"Ve středu by mělo zastupitelstvo schválit úvěr. Finančně na to město má,"
řekl Vetchý. Radnice počítá s tím, že projekt zaplatí celý z půjčky. Zatím odhaduje, že půjde o 130 milionů korun bez DPH.

Langerovu vilu z druhé poloviny 19. století a bývalou výrobní halu, která sloužila jako sál, město kvůli havarijnímu stavu uzavřelo loni. Radnice vychází z plánů, které navrhl Atelier 90. Projektovou dokumentaci doplní o rešerši památkářů. Vila si má zachovat historickou autenticitu. Novostavba bude mít trojúhelníkový půdorys.
Projekt měl své odpůrce, kteří kritiku vyjádřili v petici. Podali dvě nesouhlasná stanoviska i na antimonopolní úřad, podle nich město nesprávně postupovalo ve výběrových řízení na projekt a demolici, což se nepotvrdilo. "Zbraně teď nechřestí. Uvidíme," řekl Vetchý. Odpůrci si například přáli, aby město projekt zastavilo a vypsalo novou architektonickou soutěž. V minulosti město oslovilo jen Atelier 90. Ateliér se zároveň jako jediný přihlásil do soutěže na projekt.
0 komentářů
přidat komentář

Související články