Výstava připomíná historii pražského židovského města

Vložil
ČTK
10.09.2006 22:45
Praha

Praha - Fotografická výstava připomínající historii židovské kultury v Praze začala dnes v Jubilejní synagoze v Jeruzalémské ulici. Přehlídka se jmenuje Židovské město pražské 1870-1914, potrvá do 8. listopadu a je další z akcí, které se letos konají ke stému výročí vzniku Židovského muzea v Praze. Výstavu pořádá Židovská obec v Praze.

    Sto let letos uplynulo také od stavby Jubilejní synagogy. Ta vznikla jako náhrada za tři synagogy v pražském židovském městě, které byly zbourány během asanace. Je dílem vídeňského architekta Wilhelma Stiassneho a představuje unikátní použití maurského stylu v kombinaci s vídeňskou secesí na synagogální stavbě.
    Stiassny byl jako architekt synagog velmi oblíbený: vedle chrámu v Jeruzalémské ulici postavil v Praze dnes již neexistující synagogu na Vinohradech v Sázavské ulici, byl autorem synagog v Jablonci, Malackách, ve Vídni a autorsky se podílel na také již neexistující synagoze v Teplicích. Teplická synagoga stejně jako mnohé další v pohraničí nepřežily Křišťálovou noc; vinohradská padla za oběť náletu na konci druhé světové války.
    Jeruzalémská synagoga je tedy jednou z nejmladších pražských synagog. Původně zářivé barvy a zlato na fasádě časem chátralo, v 50. letech byly zbytky ornamentů přetřeny a budova získala nevýrazný vzhled. Teprve rekonstrukce, která začala v roce 1996 a trvala několik let, barvy obnovila.
    Výstava přibližuje staré židovské město v Praze, významné osobnosti, které v něm žily, a poskytuje návštěvníkům i informace o Jubilejní synagoze, která se tak sama stává exponátem.
    Přehlídka také navazuje na Evropský den židovské kultury, který se letos konal 3. září. Jeho připomínkou se Česko připojilo k více než dvaceti zemím, kde je tento den věnován dvěma generacím nežidovských spoluobčanů, zachráncům Židů v době šoa a mladým, pátrajícím po těch, kteří nepřežili.
    Projekt Rok s židovskou kulturou byl připraven v rámci oslav stoleté existence Židovského muzea v Praze. Základem jsou jeho akce, obohacené projekty divadel, muzeí, galerií, koncerty a výstavami dalších pořadatelů. Cílem je upozornit na přínos židovské kultury a jejích hodnot v českém i mezinárodním kontextu.
0 komentářů
přidat komentář