Meziválečná architektura v dolním Posázaví - pozvánka

Zdroj
Patrik Líbal
Vložil
Tisková zpráva
15.09.2016 08:50
Jílové u Prahy

Antonín Fric ml.

Regionální Muzeum v Jílovém u Prahy Vás srdečně zve na výstavu Meziválečná architektura v Dolním Posázaví. Výstavu koncipovali Patrik Líbal a Martin Líbal. Vernisáž výstavy se uskuteční v budově muzea na Masarykově náměstí 16 v Jílovém u Prahy v pátek 9. září 2016 v 16:00 hodin. Výstava potrvá od 9. září 2016 do 31. ledna 2017.

Výstava mapuje vývoj stavitelství mezi dvěma světovými válkami v oblasti nedaleko od české metropole, díky čemuž zde nalezneme kvalitní díla pražských i místních architektů. Nechybí tedy realizace prestižních atelierů, ale i poměrně neznámých lokálních kanceláří. První část je věnována městu Jílové a dále jsou uvedeny stavby od soutoku s Vltavou, tedy od Davle, resp. její pravobřežní části Sázava, až po Hvězdonice. Z nejznámějších jmen jsou zastoupeni. František Krásný, žák Otto Wagnera, Kamil Roškot, žák Jana Kotěry, Jaroslav Fragner, žák Josefa Gočára a dále jeho syn Jiří Gočár, Eduard Hnilička, Alois Houba, Otto Kohn, Jan E. Koula, Josef Václavík a další. Z méně známých architektů a stavitelů jsou uvedeni např. Antonín Fric, František Bouša, Ladislav Kolman nebo Emil Sušický, jejichž realizace jsou však často neméně působivé. Zvláštní pozornost je věnována Františku Troníčkovi, který stavěl pro vícero architektů, ale mnoho domů sám navrhl. Nepůsobil pouze v Posázaví, ale zanechal po sobě značný počet velice kvalitních realizací také v Praze, kde spolupracoval například s Otakarem Novotným, Jaroslavem Gruberem nebo Antonínem Mendlem.
Vývoj v dolním Posázaví postupoval od architektury pozdně historické, přes novoklasicistní, umírněnou modernu až k funkcionalismu, který zastupují objekty s plochými střechami a pásovými okny. Nejlepší příklady tohoto stylu se nacházejí nejen v proslulých Nespekách, ale i v Hrusicích, Ládví, Senohrabech, Turkovicích, Zaječicích a Zlenicích. Závěrečnou epizodu představují romantizující stavby, blízké tvorbě Vladimíra Grégra, jehož dílo je zde též zastoupeno.  
Typologicky nejde jen o vily, a to jak postavené pro trvalý nebo letní pobyt, ale i o sakrální, sportovní a bankovní stavby. Nechybí ani funkcionalistická železniční zastávka, která slouží Posázavskému pacifiku. Výstava končí 31. ledna 2017.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články