Olomoucké Masné krámy jsou znovu na prodej

Vložil
ČTK
09.09.2006 11:20
Olomouc

Olomouc - Památkově chráněné Masné krámy v centru Olomouce jsou zase na prodej. Vietnamský obchodník, který si památku v centru města koupil a za výrazné kritiky památkářů před čtyřmi lety zrekonstruoval, objekt prodává. V  uzavřené pasáži přitom dělá úpravy, na které nemá povolení. Případ už vyšetřují úřady. Informuje o tom dnes středomoravské vydání Mladé fronty Dnes.

    "Stavební úřad při kontrole v objektu našel nesrovnalosti, které dále prošetřuje," řekl deníku mluvčí olomouckého magistrátu Ivan Rašťák.
    Majitel Masných krámů Thanh Long Pham potvrdil, že pasáž s obchody uzavřel a prodává ji. "Hledáme kupce, protože se nám nedaří. Máme už zájemce, se kterým jednáme," řekl deníku Thanh Long Pham. O tom, co bude s památkou dál, se však nechtěl bavit.
    Obchodní pasáž je uzavřená zhruba týden. Podle bývalých nájemců původní majitel objekt prodává dalšímu Vietnamci, který chce z  pasáže udělat tržnici. Stavební úřad ani památkáři majiteli Masných krámů žádné povolení k úpravám nedali a ještě v pátek ráno neměli ani zprávy o tom, že jsou Masné krámy zavřeny. "Vůbec nic o tom nevíme. Naposledy před čtvrt rokem byl majitel objektu u nás na jednání a neříkal, že uvažuje o prodeji," řekla deníku vedoucí oddělení památkové péče magistrátu Vlasta Kauerová, která ihned poslala do Masných krámů kontrolu.
    Dvoupatrový renesanční dům nazývaný Masné krámy stojí na Dolním náměstí od konce 16. století. Nad řeznickými krámky v  přízemí kdysi býval i první olomoucký divadelní sál. Budova utrpěla hlavně za komunistického režimu, když po zrušení řeznických kójí ve čtyřicátých letech sloužila památka jako velkosklad národnímu podniku Technomat. Ten se podařilo zrušit až v roce 1988. Po politických změnách v roce 1989 se o historicky cenný dům začali zajímat potomci poškozených řezníků, ale nárok na vlastnická práva jim soud zamítl. V dražbě pak budovu získala firma vietnamského obchodníka Phama Thanha Longa, který Masné krámy koupil za 15 milionů korun a dalších 30 milionů korun vložil do rekonstrukce. Ta se nelíbila hlavně odborníkům z Národního památkového ústavu.
0 komentářů
přidat komentář