Liberecká nemocnice vypíše soutěž na novou podobu areálu

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
02.09.2016 10:10
Liberec

Liberec - Krajská nemocnice Liberec připravuje architektonickou soutěž na modernizaci svého areálu, vyhlásí ji 15. září. Ze soutěže by měla vzejít podoba nového pavilonu urgentní péče za více než miliardu korun i urbanistická koncepce rozvoje celého areálu na dalších 30 let. S podmínkami soutěže dnes liberecké zastupitele seznámil Petr Moos z týmu, který projekt modernizace připravuje.


Krajská nemocnice v Liberci je největším zdravotnickým zařízením v kraji a slouží nejen jeho 440.000 obyvatelům, ale například traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Budovy v areálu ale nevyhovují prostorově a neumožňují další rozvoj. Činnost nemocnice také komplikuje fakt, že je roztříštěná do 35 objektů. Modernizace by měla spočívat v přestavbě areálu po etapách. "Chceme, aby soutěž přinesla řešení, které bude pro Liberec důstojné, přínosné a nebudeme se za něj stydět," uvedl Moos.

Návrhy bude nemocnice přijímat do 20. ledna příštího roku. Posuzovat se bude nejen architektura, ale i funkčnost a energetická náročnost provozu budoucích staveb. V potaz se bude také brát zachování provozuschopnosti nemocnice po dobu výstavby i dopravní řešení. Vítěz soutěže získá dva miliony korun. Nemocnice se chystá ocenit i autory dalších podnětných návrhů, připraveno pro ně má další tři miliony. "Abychom mohli některé zajímavé náměty kombinovat do vítězného projektu," uvedl Moos.

Nemocnice zatím počítá s první etapou, což by mělo být centrum urgentní péče. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá. V šestipodlažním pavilonu s heliportem by měly být centrální příjem, operační sály, ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum i všeobecná chirurgie. S výstavbou chce nemocnice začít v závěru roku 2018. Postavení pavilonu si podle odhadu vyžádá asi miliardu korun bez daně, náklady na první etapu ale zřejmě budou ještě o několik set milionů korun vyšší. Neměly by však přesáhnout 1,75 miliardy korun. "V této částce jsou zahrnuté i demolice, projektová činnost, inženýrské sítě a další věci vyvolané touto stavbou," dodal Moos. V sousedství pavilonu by měla vzniknout nová lůžková stanice se stovkou lůžek a parkovací dům.

Na první etapě se budou podílet finančně i akcionáři nemocnice, což jsou Liberecký kraj, Liberec a Turnov. Kraj se zavázal, že zaplatí miliardu, Liberec přes 212 milionů a Turnov skoro 135 milionů korun. Podíl nemocnice by měl být zhruba 400 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články