Metamorfóza kamene na stavebním veletrhu FOR ARCH 2016

Vložil
Tisková zpráva
06.09.2016 05:40
PRESBETON Nova, s. r. o.

Společnost PRESBETON se opět vrací na stavební veletrh FOR ARCH, který se koná ve dnech 20. až 24. září v Praze. Na výstavní ploše expozice PRESBETON o velikosti téměř 200 m2 se objeví novinky z oblasti betonových dlažeb a městského mobiliáře a také zajímavé výrobky ze stávající produkce. Více než polovinu plochy bude tvořit volný zadlážděný prostor v kombinaci se zelení. Na zbylé části prostoru bude umístěna struktura výstavního pavilonu.
Zvolené tvarosloví pavilonu se odvolává na prezentovanou, nově navrženou sérii městského mobiláře Hex s jeho dlažebním systémem. Pavilon představuje pomyslný proces vzniku – čedičovou skálu, která vznikla vykrystalizováním žhavého magmatu do šestiúhelníkových forem. Hexagonální geometrie se tak propisuje do samotného zadláždění – designu prezentované série Hex.


Městský mobiliář Presbeton Hex

Městský mobiliář Hex je určen do městského prostředí ulice, pěší zóny či náměstí, současně ale i do parku, autorem je Next Level Studio, Ing. arch. Michal Kutálek. Dlažba s květináči může být uplatněna mimo město v obytné zóně rodinných domů či ve vesnickém prostředí. Převládajícím materiálem je hladký pohledový beton, který zaručuje značnou odolnost vůči povětrnostním vlivům a vandalismu. Výdřeva laviček je z impregnovaného dubového dřeva v různých variantách povrchového nátěru. Kovové spojovací prvky jsou galvanicky zinkovány.

Design jednotlivých prvků mobiliáře je inspirován bionickými příklady z živočišné říše. Jako přímá inspirace pro návrh dlažebního systému posloužily čedičové sloupcové útvary, které krystalizují do šestiúhelníkových forem.
Tvarosloví série Hex využívá hlavní přednosti materiálu, z něhož je zhotoven – železobetonu. Vyztuženému betonu lze díky procesu odlévání do forem přiřadit ušlechtilé tvary, které by byly z jiného materiálu jen stěží vyrobitelné.



Hlavní předností dlažebního systému je postupný, nenásilný přechod vydlážděných ploch v zatravněné zelené plochy. Hexagonální dlažba společně se zatravňovacími prvky a květináči tvoří ucelený systém, jež umožňuje značnou variabilitu a skladebnost. Jedná se o stavebnici, ze které si zákazník může seskládat zelené ostrůvky dle vlastní představy. Tento systém doplňují sedáky Hex a Hex Deform, jejichž podesta je ve stejném formátu jako dlažba a umožňuje tak přímé vložení do vyskládané plochy. Zatravňovací a současně plná dlažba o tloušťce 80mm je nadimenzována na pojezd vozidel do 3,5t.



Vymezující sloupky a odpadkový koš se osazují do prefabrikovaného železobetonového základu. Konstrukce uchycení  je překryta dlažbou, takže spoje jsou skryty. Kovový box odpadkového koše je výklopný a vyjímatelný.

Stojan na kola se skládá ze dvou železobetonových prvků. Jeho kapacitu lze navolit dle přání zákazníka. Okrajová tvarovka je navržena ve shodném designu jako lavička Hex 2. Prostřední díl může být mnohonásobně vsazován, aby tak vytvořil „nekonečný stojan“.

V rámci České republiky se jedna se o absolutní novinku v oblasti uceleného systému dlažeb, mobiliáře a doplňujících prvků.

0 komentářů
přidat komentář

Související články