Za zřícení domu ve Vodičkově ulici nebude nikdo obviněn

Zdroj
Štěpánka Zenklová
Vložil
ČTK
08.09.2006 16:50
Praha

Praha - Za červencové zřícení části domu ve Vodičkově ulici v centru Prahy nebude nikdo trestně stíhán. Policie totiž prověřování okolností pádu stavby odložila. "Nebyl spáchán žádný trestný čin," řekl dnes ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.
Dům podle policie spadl vinou nekvalitního zdiva. Vyšetřovatel zjišťoval, zda se někdo nedopustil například obecného ohrožení. To však je možné jen v případě, že by bylo v ohrožení minimálně sedm lidí, což se podle Hulana v tomto případě nestalo. Dům totiž spadl dovnitř stavby, ne do ulice. Navíc nebyl nikdo zraněn. O trestný čin by mohlo jít také v případě, že by vznikla škoda vyšší než 5000 korun. "Dům byl určen k demolici, takže škoda byla nulová," konstatoval Hulan.
Objekt, který byl v rekonstrukci, se zřítil v neděli ráno 16. července. Památkáři a statici se shodli v tom, že dům byl už delší dobu v havarijním stavu. Jeho stabilitu nejspíš ohrozilo i zbourání sousedního objektu.
Dům, pro který se vžil podle proslulé cukrárny název U Myšáka, byl postaven v roce 1881. Později byl několikrát přestavován. Průčelí získalo definitivní podobu v letech 1921 až 1922. Budova postavená ve stylu art deco si má zachovat svůj původní vzhled nejen zvenku, ale i uvnitř. S tím už ostatně počítal původní projekt rekonstrukce, kterou loni předložila firma Sekyra Group. Rekonstrukce má skončit v září příštího roku.
Objekt byl v 90. letech vydán v restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Současným majitelem je akciová společnost Gallery Myšák. Jediným jejím akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam.
Kvůli zřícení stavby nejezdily ve Vodičkově ulici asi deset dní tramvaje, na koleje se vrátily 25. července. Mluvčí firmy Metrostav František Polák tehdy řekl, že do konce prázdnin budou z bezpečnostních důvodů ulicí projíždět jen rychlostí deset kilometrů v hodině a vždy jen v jednom směru. Mělo se tak zabránit tomu, aby vibrace, které při jízdě vznikají, neohrozily dům, jehož rekonstrukce nadále pokračuje. Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa byla boční stěna poškozeného domu stržena a fasáda směrem do ulice je nyní zabezpečena z obou stran. Ze dvora ocelovou konstrukcí, která už čelní zeď udržela při zborcení části vnitřních zdí, a z ulice těžkým lešením, jež je s ocelovou konstrukcí provázáno.


> Dům ve Vodičkově ulici bude dostavěn podle původní podoby
> Fasáda zříceného domu ve Vodičkově ul. zůstane zachována
> Architekt: Dům U Myšáka postavil Gočár v ceněném stylu art déco
> Dělníci odstraňují střechu zříceného domu ve Vodičkově ulici
> Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří
> Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne
> Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu
0 komentářů
přidat komentář