Šéf Bigboardu navrhl umístit Muchovu epopej pod kyvadlo na Letné

Vložil
ČTK
23.08.2016 08:30
Praha



Praha - Nadační fond šéfa reklamní společnosti Bigboard Richarda Fuxy navrhl Praze umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy do bunkru pod kyvadlem na Letné. Vyplývá to z dopisu, který Fuxa zaslal primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Společnost prý už vypracovala návrh přestavby prostor a nabídla finanční a organizační pomoc. Krnáčová se diskusi o umístění díla na Letné nebrání.


"Slovanská epopej, dílo světového významu, si bezesporu svůj domov zaslouží. A Praha již v tuto chvíli skýtá prostor, kde zázemí mohla najít, a to bunkr na pražské Letné," píše v dopise Fuxa.

Na přebudování nevyužívaného prostoru nechala nadace od kanceláře SGJ Projekt vypracovat projekt, a to včetně studie využitelnosti. Projekt by podle Fuxy zkultivoval chátrající objekt a vzniklo by tu nové kulturní centrum. Na kolik by přestavba vyšla a jak by konkrétně vypadala a jak dlouho trvala, ale nepíše.

Praze Fuxa nabídl spoluúčast na vybudování centra. "Kromě podpory zpracované studie jsem připraven se také na celém projektu organizačně a finančně podílet," uvedl.

Podle Krnáčové je možné o Fuxově nápadu jednat. "Je to projekt k diskusi. Teď odjede Slovanská epopej do Asie. Po jejím návratu, předpokládám, bude na předem stanovenou dobu a za jasně daných podmínek zapůjčena do Moravského Krumlova. V mezidobí se nebudu bránit diskusi se všemi možnými subjekty, které by Praze chtěly s výstavbou nového výstavního prostoru pro epopej pomoci," sdělila ČTK Krnáčová.

O umístění pláten se od jejich odvozu ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy debatuje několik let. Praha ale dosud nerozhodla, kam plátna umístí. Mezi zvažovanými variantami byla stavba nové budovy na Výstavišti, na Letné, umístění pláten na Vítkově nebo stavba budovy na místě někdejších Eliščiných lázní v Revoluční ulici v Praze 1. Institut plánování a rozvoje (IPR) nyní připravuje analýzu míst, kam by mohla Praha plátna trvale umístit.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. Primátorka s jejich obavami nesouhlasí. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články