Divadlo Globe ve francouzském Condette od Andrew Todd

Vložil
Petr Šmídek
17.07.2016 21:00
Andrew David Todd

V tomto roce si připomínáme čtyřsté výročí úmrtí jednoho z nejslavnějších anglických dramatiků všech dob. Letní měsíce si často spojujeme se Shakespearovskými slavnostmi, kdy jsou hry zasazeny pod otevřeným nebem na řadě okouzlujících míst. Pokud si však chcete co nejlépe vychutnat pozdně renesanční atmosféru, je třeba navštívit arénovou scénu podobnou slavné londýnské The Globe z konce 16. století.
Andrew Todd je britský architekt s americkým vzděláním. Přestože žije a pracuje v Paříži, většina jeho návrhů se nachází v Anglii. Letos v květnu učinil výjimku a dokončil na francouzské půdě první stálé alžbětinské divadlo. Kruhová dřevostavba leží v zámeckém parku Château d'Hardelot v malé vesnici Condette nedaleko Calais na severu Francie, kde se na začátku léta uskutečnil již sedmý ročník festivalu Midsummer. Na zámku přestavěném v 19. století v tudorovském stylu býval častým návštěvníkem anglický spisovatel Charles Dickens.
Todd pro stavbu kruhového divadla použil výhradně dřevo a bambus. Přestože se stavba odkazuje na slavné předchůdce ze 16. století, její vzhled i zařízení plně odpovídá soudobým nárokům. Andrew Todd na rozdíl od The Globe divadlo v zámeckém parku pevně zastřešil a společně s pařížskou inženýrskou kanceláří LM Ingénieur a londýnskými scénografy Charcoalblue se soustředil na ekologický provoz budovy, přirozené odvětrávání a nízkou spotřebu energie. Stavba je pozoruhodná také po konstrukční stránce, neboť nosné prvky tvoří ohýbané desky z dřevěného masivu. Hlediště poskytuje místo pro čtyři sta diváků ve třech výškových úrovních.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář