Stavovské divadlo je v poslední fázi plánované rekonstrukce

Vložil
ČTK
15.08.2016 07:40
Praha

Praha - Objekt Stavovského divadla v Praze prochází čtvrtým rokem do poslední fáze plánované rekonstrukce. Ve třech předchozích letech se uskutečnila oprava a zateplení střešního pláště, včetně modernizace podkrovních prostor jako je zkušebna či strojovna vzduchotechniky. V těchto dnech se pracuje na rekonstrukci venkovních balkonů, oznámil ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.


"Práce skončí v prosinci a vyžádají si devět milionů korun. Rekonstrukce je hrazena z investiční dotace od ministerstva kultury,"
uvedl.

Staněk připomněl, že balkony na bočních fasádách objektu byly zřízeny ve 2. polovině 19. století podle plánů architekta Achilla Wolfa jako únikové východy z divadla pro horní podlaží. "Důvodem byla potřeba zajistit požární bezpečnost návštěvníků, jež byla ohlasem na katastrofální požár budovy Ringtheater ve Vídni v roce 1881," vysvětlil Staněk.

Opravu balkonů si podle něj vynutilo dlouhodobé zatékání do jejich podlah a tím také do nosné konstrukce. "Tu tvoří válcované ocelové konzole, do nichž zasahují cihelné segmentové záklenky. Ozdobné litinové sloupky mezi spodním a horním balkonem totiž nemají hlavní nosnou funkci," dodal. Dlažbu balkonů tvoří kamenné žulové dlaždice s kamenickou protiskluzovou úpravou. Detailní zdokumentování stavu pak ukázalo na poškození, zatékání a odpadávání některých ozdobných prvků, část již dokonce chyběla.

Během divadelních prázdnin byly balkony rozebrány - na budově zůstaly pouze ocelové nosníky.

Po podélných stranách Stavovského divadla jsou dva dolní a dva horní ochozy (balkony). Vždy na každé straně nese horní balkon osm okrasných sloupů ze šedé litiny. Jsou čtyři metry vysoké a jejich patice jsou umístěny na kamenném zábradlí spodního balkonu.

"Rekonstrukce je zaměřena na na odstranění betonu až na nosnou konstrukci balkonu, sanaci nosné konstrukce, hydroizalaci a provedení nových povrchů. Zároveň budou restaurovány i litinové sloupy, případně vyměněny klempířské prvky a aplikovány zábrany proti holubům," uvedl Staněk.

Vnitřní plochy sloupů budou ošetřeny konzervačním prostředkem proti korozi, počítá se i s jejich čištěním, nátěrem a obnovou zlacení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články