Památkáři začnou jednat o Invalidovně na MK příští týden

Vložil
ČTK
12.08.2016 18:00
Praha

Praha - Příští týden začnou zástupci Národního památkového ústavu jednat na ministerstvu kultury o možném využití pražské Invalidovny, o kterou v tendru neprojevil zájem žádný soukromý investor. Kolik se ze státního rozpočtu na rekonstrukci rozsáhlého barokního areálu nakonec vydá, rozhodne ministerstvo financí. To nyní vyčkává, jaké řešení nabídne resort kultury a především Národní památkový ústav, který o budovu projevil zájem, řekl ČTK Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí.


Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se sejde se šéfem státní pokladny Andrejem Babišem (ANO) pravděpodobně až v září. "Vzhledem k tomu, že jsou vládní i parlamentní prázdniny, ministr Herman je na dovolené a tak speciální termín, ve kterém by měl s ministrem financí projednávat téma Invalidovny, nemohl být určen," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministři také musejí dořešit některé požadavky kultury na státní rozpočet pro příští rok.

Cena rekonstrukce rozsáhlého barokního objektu pražské Invalidovny, o který se v tendru nepřihlásil žádný soukromý investor, by podle některých oslovených odborníků mohla v případě generální opravy dosáhnout až 2,5 miliardy korun. Daleko nižší částku odhaduje Iniciativa pro Invalidovnu, která sdružuje odborníky na architekturu i občanské aktivisty.

Odborník na městský rozvoj Nisan Jazairi ČTK řekl, že by mohla vyjít zhruba na 170 milionů korun. Záměr vyhlásit Invalidovnu národní kulturní památkou podporují například pražští zelení. V úvahách o využití zazněl záměr zřídit v budově například muzeum rakousko-uherské minulosti, muzeum fotografa Josefa Sudka a prostor pro veřejnost.

O Invalidovnu se v pondělí ve veřejném tendru nikdo nepřihlásil, zájem ale již minulý týden projevil Národní památkový ústav. Tendr vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun. Úřad čeká, až o budovu oficiálně požádají památkáři.

Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková řekla ČTK, že by chtěla Invalidovnu částečně zpřístupnit veřejnosti a zřídit zde jedno z pracovišť. Jednání na ministerstvu podle ní začnou příští týden. Pokud by NPÚ nakonec Invalidovnu nepřevzal, je možné podle majetkového úřadu vyhlásit druhé kolo tendru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články