Praha 3: Muchova epopej by měla mít výstavní síň na Vítkově

Vložil
ČTK
12.08.2016 12:20
Praha


Praha - Muchova Slovanská epopej by měla mít nový výstavní pavilon na Vítkově. Shodli se na tom radní Prahy 3. Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) dnes uvedla, že by šlo o důstojné místo poukazující na historii země. Vedení Prahy 1 tento týden nabídlo pro stavbu pavilonu pozemek s parkem na konci Revoluční ulice u Štefánikova mostu. Legendární cyklus pláten vlastní Praha. Mucha jej městu odkázal s podmínkou, že pro dílo postaví důstojnou výstavní síň. Zatím se tak ale nestalo.


Epopej je provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude Muchovo dílo k vidění do konce letošního roku. Po výstavě v Japonsku a Číně by se mohl cyklus přemístit na výstavy v Jižní Koreji a v USA. Kdy se epopej vrátí do Česka, zatím politici neupřesnili. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už dřív zmiňovala možnost postavit v metropoli novou galerii.

Starostka Prahy 3 se dnes připojila k názoru některých odborníků, podle kterých by cyklus dvaceti velkoformátových pláten na zahraniční turné vycestovat neměl. "Své dílo daroval Mucha v roce 1928 městu Praze a veškerému československému obyvatelstvu, nikoliv čínským milovníkům umění. Toto monumentální symbolické dílo vznikalo v době ustavení samostatného Československa a při stoletém výroční by ho také mělo důstojně připomínat doma," uvedla Hujová. Vedení Prahy by podle ní mělo vypsat mezinárodní architektonickou soutěž na podobu výstavní síně.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek. Dílo se za velké mediální pozornosti v roce 2012 přestěhovalo do Prahy z Moravského Krumlova, kde bylo desítky let vystaveno na tamním zámku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Až se Praha probudí
Tomáš Vích
12.08.16 02:11
zobrazit všechny komentáře

Související články