Praha 1 nabízí pro Slovanskou epopej pozemek u Štefánikova mostu

Vložil
ČTK
10.08.2016 09:05
Praha


Praha - Praha 1 nabízí pro stavbu pavilonu pro Slovanskou epopej pozemek s parkem na konci Revoluční ulice u Štefánikova mostu. S jeho zástavbou počítá i metropolitní plán. Novinářům to dnes řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Investorem byl mělo být hlavní město, které sérii obrazů Alfonse Muchy vlastní. Vyjádření magistrátu ČTK zjišťuje.


Pozemek má do správy svěřený městská část. "Park je prakticky hostelem pro bezdomovce, leží navíc uprostřed křižovatky," popsal bývalý starosta a člen představenstva pražské Hospodářské komory Filip Dvořák. Podle něj by umístění pavilonu u Vltavy bylo vhodné, protože u ní stojí budovy prvního řádu jako ministerstva nebo Rudolfinum. "Sázíme na to, že tam turista ještě dojde pěšky," dodal. Záměr by tak neměl přinést další dopravní zatížení.

Na pozemku stála původně budova takzvaných Eliščiných lázní, která byla zbouraná ve 40. letech. Už v roce 1965 byla mezinárodní soutěž na stavbu hotelu.

Městská část chce také zklidnění Revoluční ulice, na jejímž konci pozemek leží. I do těchto úprav by ale muselo investovat hlavní město, podle Lomeckého by vyšly na 350 až 400 milionů korun. "Studie vznikla v roce 2008, ale byla odložená kvůli stavbě kolektoru pod Dlouhou a Revoluční ulicí, kterou ale Praha loni v listopadu zastavila," vysvětlil. Při úpravách ulice by se mělo počítat také s novými schodišti ze Štefánikova mostu na náplavku. Podle Dvořáka úpravy jiných ulic, například Myslíkovy, pomohly i podnikatelům, protože do nich začali víc chodit lidé.

Na konci Revoluční ulice u Vltavy plánuje majitel postavit novostavbu podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Záměr ještě ale nemá potřebná povolení a podle starosty o ně ještě ani nezažádal.

Cyklus pláten Slovanská epopej zachycujících slovanskou mytologii je kulturní památkou. Dílo se v roce 2012 přestěhovalo z Moravského Krumlova. Praze ho Mucha věnoval pod podmínkou, že pro dílo vybuduje samostatnou výstavní síň.

Záměrů, kam umístit Slovanskou epopej, která teď bude tři roky cestovat po Asii, se v poslední době objevilo několik. Město uvažuje o využití některého ze svých objektů nebo stavbě nového, například na Výstavišti. Rozhodnut chce do konce příštího roku. Do Prahy se plátna vrátí nejpozději v roce 2019.
0 komentářů
přidat komentář

Související články