Střecha kaple hradu Valdštejn se začne opravovat v polovině srpna

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
08.08.2016 08:15
Praha

Turnov (Semilsko) - Oprava střechy kaple hradu Valdštejn v Českém ráji začne v polovině srpna. I při ní zůstane jedna z nejnavštěvovanějších památek v kraji přístupná. S firmou je dohodnuto, že bude zachován průchod do celého hradu, řekla ČTK ředitelka příspěvkové organizace města Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová. Turnov je majitelem hradu, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů.


Oprava střechy a krovů za 2,5 milionu korun měla začít až v září. Řemeslníci se ale obávali toho, že by vše nestihli vyměnit do konce října, kdy má být rekonstrukce hotova. Podle Gruberové se až po odkrytí střechy zjistí, v jakém stavu je krov a zda nebudou nutné nějaké další opravy.

Kaple svatého Jana Nepomuckého je od 18. století zdaleka viditelnou dominantou hradu. Asfaltový šindel nahradí původní pálená krytina - bobrovka. "Krytina tak bude stejná jako na klasicistním domě a celkový pohled na hrad a jednu z dominant hruboskalského města bude potom jednotný," uvedla Gruberová. Kromě střechy se bude od srpna opravovat v kapli schodiště a dřevěné dveře. To umožní i využití půdního prostoru kaple. "Uvažujeme, že do budoucna ho zpřístupníme návštěvníkům," dodala Gruberová.

Kaple patří mezi nejzajímavější místa hradu, uvnitř jsou originály sochařské výzdoby hradních mostů. V sakristii je instalována expozice přibližující život a dílo místního poustevníka a hudebního skladatele Václava Karla Holána Rovenského. Zajímavostí je hladomorna, náhodně objevená při opravách kaple.

Letošní sezona se zatím pro hrad vyvíjí příznivě. V červenci ho navštívilo 15.720 turistů. Loni i předloni bylo návštěvníků méně. Jednou z nejnavštěvovanějších akcí letošního léta byly minulý víkend středověké slavnosti, na které přišlo 1500 lidí. Na čtvrtek 10. srpna chystá hrad noční prohlídku s baterkami, o dva dny později se bude na Valdštejnu hrát divadelní představení Noc na Karlštejně.
0 komentářů
přidat komentář