Cement zářící ve tmě může revolučně změnit osvětlení měst

Vložil
ČTK
08.08.2016 08:00

Mexiko - Beton nikdy nebyl konvenčně krásný materiál. Ale to by se už brzy mohlo změnit. Mexický vědec José Carlos Rubio Avalos vytvořil ve tmě zářící cement, který by jednoho dne mohl zkrášlit noční panorama měst od Šanghaje po Soul, napsal zpravodajský server CNN.


Tento energeticky účinný materiál do sebe během dne "nasákne" sluneční paprsky, a jakmile slunce zapadne, začne světlo vyzařovat. Díky tomuto novému vynálezu by mohly začít být zbytečné nejen pouliční lucerny.

"Dá se používat na vnitřní i vnější aplikace," říká Rubio Avalos, odborník na materiály z univerzity ve městě Hidalgo. Cement, hlavní složka pro výrobu betonu, představuje mnohamiliardové průmyslové odvětví. V roce 2014 dosáhla celosvětová spotřeba tohoto stavebního materiálu 4,3 miliardy tun.

Vnější povrchy domů, cyklistické trasy, dálnice, interiéry a dokonce i bazény se zářícím betonem. To všechno jsou požadavky, které už Rubio Avalos dostal od vlád, podnikatelů i nevládních organizací.

Například humanitární skupina Lékaři bez hranic (MSF) chce jeho technologii používat "na toalety v místech, kde jsou problémy s elektřinou, a kde by se ženy mohly dostat do potíží, když půjdou na neosvětlené veřejné záchodky".

Novátorský materiál, který si nechal patentovat, je v zásadě modifikací běžného cementu. Do něj přidal fotoaktivní složku, která se stará o pohlcování a vyzařování světla. Největší výzvou ale bylo přimět neprůhledný cement, aby dokázal přijímat ultrafialové paprsky. Aby toho dosáhl, musel pozměnit jeho mikrostrukturu.

Na začátku procesu výroby betonu se cementový prášek smíchá s vodou. Z tohoto materiálu začne vznikat gel a z něj se vytvářejí krystaly. "Každý z nich vypadá jako malý kousek cornflakes," vysvětluje tvůrce. Tyto lupínky jsou ovšem neužitečným vedlejším produktem.

Z betonu Rubia Avalose se tyto krystaly odstraňují, což umožňuje slunečnímu světlu, aby se od struktury cementu neodráželo, ale mohlo do ní vstoupit. Výsledkem je materiál, který během dne absorbuje UV paprsky a v noci vyzařuje světlo.

"Podle některých jde o naprosto nový materiál," dodal Rubio Avalos. Beton si podle jeho slov uchová své zářící vlastnosti nejméně 100 let, a jeho technologie funguje dokonce i v zamračených dnech. A je možné i využití v interiérech, pokud mohou UV paprsky procházet okny.

V současnosti jsou dostupné jen dvě barvy - mořská modrá a jasná zelená. Ale Rubio Avalos pracuje na cementu, který bude moci zářit bíle, červeně a fialově. V současnosti buduje první továrnu, která - jak očekává - by měla být nachystaná produkovat jeho materiál během tří až pěti měsíců. Potřebuje ale víc financí.

"Pokud to chceme komercializovat a pokrýt všechny požadavky z Evropy, Ameriky, Afriky a Asie, co jsem dostal, pak budu potřebovat zhruba pět až šest milionů dolarů (asi 122 až 146 milionů korun)," říká Rubio Avalos.

Kvůli své složité struktuře je výroba cementu zářícího ve tmě asi pětkrát dražší, než výroba toho obyčejného, uvádí vynálezce. Ovšem není nutné stavět celé stavby z tohoto materiálu, aby zářily. Stačí je jen pokrýt vnější vrstvou. Ani to ale není levné. "Díl o ploše jednoho čtverečního metru s tloušťkou asi tři milimetry by stál zhruba 60 až 70 dolarů," tvrdí Rubio Avalos.
0 komentářů
přidat komentář