Nové stavební předpisy by podle Komory měly být celostátní

Vložil
ČTK
03.08.2016 20:25
Praha

Praha - Stavební předpisy by se podle České komory architektů (ČKA) měly upravit i v celostátním měřítku tak, aby odpovídaly moderním trendům a požadavkům na rozvoj sídel. Ponechat předpis ve stávající podobě je podle profesní organizace českých architektů dlouhodobě neudržitelné. Nové stavební předpisy pro Prahu začaly po dlouhé přípravě platit v pondělí 1. srpna.

"Jsme velice rádi, že platí. Období, kdy v poměrně krátkém časovém úseku platilo několik stavebních předpisů a nebyla jistota pro stavebníky a investory, v jakém rámci budou žádat o stavební povolení, byla nešťastná," řekl dnes novinářům předseda ČKA Ivan Plicka.

Právě v období, kdy specifické předpisy pro hlavní město neplatily a bylo třeba se řídit těmi celostátními, se podle Plicky ukázaly jejich nedostatky. Často jejich uplatňování, zejména v historických centrech, podle něj může vést spíše k narušování městského či obecního prostředí než respektování charakteru sídel. Na potřebě revize celostátních stavebních předpisů ale podle něj, na rozdíl od pražských, panuje shoda mezi odborníky i úředníky. Jejich přijetí je ale záležitostí na několik let.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Vláda v současnosti projednává novelu stavebního zákona, která možná zruší výsadu Prahy tvořit vlastní předpisy. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let.

Podle komory je důležité, aby v zákoně toto právo Prahy zůstalo. Celostátní stavební předpisy vyhoví podle ní většině sídel v Česku, Praha je ale specifická svou velikostí, historií i počtem obyvatel. Zvláštní právo Prahy má v tomto smyslu podle Plicky stoletou tradici. Obdobnou potřebu mohou mít statutární města, ale jinou již mají menší města.

Účinnost původních stavebních předpisů vloni v lednu na 15 měsíců pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Následně kvůli nim podalo ústavní stížnost. "V době, kdy pražské stavební předpisy neplatily, byla řada projektů, které musely být přepracovány podle celostátní vyhlášky, což je podstatně zdrželo," uvedl Plicka k situaci před přijetím nových pravidel.

Nové stavební předpisy pro Prahu začaly vznikat za primátora Tomáše Hudečka (nestraník, dříve TOP 09), poté je připravoval bývalý primátorčin náměstek Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Poslední verzi podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) připravila její kancelář.

Proti podobě předpisů protestuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Předpisy jsou podle ní ve vztahu ke stavebnímu zákonu zmatečné a zavádějí nesmyslná pravidla, která neodpovídají mimo jiné požadavkům na bezpečnost bydlení. "Vymezování ČKAIT nám není jasné a nevíme, odkud pramení," řekl Plicka.

0 komentářů
přidat komentář

Související články