Brno chce řešit prohlášení bývalé káznice kulturní památkou

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
02.08.2016 08:05
Brno

Brno - Brno podalo rozklad proti rozhodnutí ministerstva kultury prohlásit bývalou káznici v Brně v ulici Cejl za kulturní památku. Primátor Petr Vokřál (ANO) dnes ČTK řekl, že město nechce zvrátit rozhodnutí, ale chce ještě řešit rozsah památkové ochrany, aby se neomezilo využití budovy pro vznik Kreativního centra. Týkat se to bude například půdy s původními krovy. Centrum pro setkávání umělců má stát stovky milionů korun, město na to chce čerpat dotace z Evropské unie. Kvůli statusu kulturní památky se může projekt prodražit, protože rekonstrukce památek podléhá přísným pravidlům.


Prohlášení objektu za památku požadoval Národní památkový ústav. Ministerstvo o tom rozhodlo v první půli července a město mělo 15 dní na podání rozkladu stejně jako soukromý majitel, který vlastní část objektu. Rozklad podalo pouze město. "My nerozporujeme, že se máme k budově chovat jako k památce, což taky chceme. Budeme však hledat nejschůdnější cestu, abychom mohli realizovat záměr, který máme," uvedl Vokřál.

Podle něj se budou řešit například krovy nebo také přístup z Bratislavské ulice. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), který je zodpovědný za kulturu, už dříve ČTK řekl, že po prohlášení budovy památkou by bylo nutné zachovat původní krovy. "Museli bychom tak nechat zavřenou celou půdu, kterou jsme chtěli využít. Chceme také řešit vybudování přístupu pro auta z Bratislavské ulice," řekl už dříve Hollan.

Město záležitost řeší ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. "Letos bychom chtěli vědět, jaké části objektu a jakým způsobem budeme moct rekonstruovat, aby se dostálo památkové péči, ale abychom mohli realizovat náš projekt," dodal Vokřál.

Ministerstvo prohlásilo objekt za památku z několika důvodů. "Je to stará klasicistní budova, je to unikát z hlediska vězeňství, protože další taková stavba u nás není, a nejdůležitější jsou dějiny, které jsou s věznicí spjaty," uvedl Hollan. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Poté ji nahradila věznice v Bohunicích.

Ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha ČTK řekl, že projekty na využití objektu vítá. "Objekt bez využití je odsouzený k chátrání a zániku. Pokud se podaří nemovitosti zajistit společenskou činnost, pomůže to sociálně i demograficky upozaděné části Brna," dodal Vácha. Káznice se totiž nachází v sociálně vyloučené lokalitě.

V bývalé věznici nedávno skončily sanační práce za pět milionů korun, které měly zhruba deset let prázdný objekt zachránit od dalšího chátrání. Trvaly zhruba půl roku a zaměřily se především na opravu krovů a střechy, kterou dovnitř zatékalo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články