Proti prodeji Invalidovny protestují akademici, architekti i Praha

Vložil
ČTK
01.08.2016 08:10
Praha

Praha - Vedle akademiků a soukromé iniciativy protestuje proti plánované dražbě historického objektu pražské Invalidovny také náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Požádala proto dnes ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřinu Arajmu, aby zrušila dražbu budovy. Mluvčí úřadu Radek Ležatka dnes na dotaz ČTK odpověděl, že žádný důvod ke zrušení dražby není. "Během návštěvních dnů se v Invalidovně bylo podívat několik potenciálních zájemců," řekl. V případě neúspěchu aukce se o nemovitost možná bude ucházet Národní památkový ústav.


ÚZSVM oznámil v červnu, že dlouho nevyužívanou budovu prodá ve veřejné dražbě 8. srpna. Minimální cena je 637,7 milionu korun. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce. Proti dražbě v tomto týdnu vystoupila skupina akademiků a historiků s tím, že podobně významný historický objekt by měl zůstat v rukou státu. Národní památkový ústav deklaroval svou vůli předložit koncepci využití včetně zpřístupnění veřejnosti a podílet se na její správě.

Stejně tak vystupuje Iniciativa pro Invalidovnu, která sdružuje několik developerů, podnikatelů či architektů, kteří odmítají prodej a navrhují alternativní využití barokního komplexu - částečně jako coworkingové komunitní centrum, částečně s nabídkou služeb. Kromě podnikatele Nisana Jazairiho iniciativu podporují architekti Vlado Milunič, Miroslav Masák a Jakub Cigler či designérka Eva Eislerová.

"Nechceme přece opakovat chyby z 90. let, kdy se důležité pozemky a kulturně cenné objekty prodávaly soukromníkům jen z bezradnosti, jak s majetkem nakládat. Veřejný sektor musí najít sebevědomí najít využití u takto významných objektů, a to i ve spolupráci se soukromými firmami," sdělila dnes ČTK Kolínská. Požaduje zrušení dražby a dodává, že Praha je připravena aktivně se podílet na postupné rekonstrukci a oživování této cenné barokní stavby.

Zájem stát se majiteli Invalidovny mají také památkáři. "Pokud se nikdo do dražby nepřihlásí, tak Národní památkový ústav bude jednat s ministerstvem kultury," řekla dnes jeho ředitelka Naděžda Goryczková v České televizi. Goryczková předpokládá, že ústav následně projeví o budovu zájem.

Teoretici umění a architektury z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckoprůmyslové poslali ve středu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, v němž ho žádali o zrušení dražby. "Jsme přesvědčeni, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovny by byla neodčinitelnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějších památek svého druhu v Evropě," uvádějí.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu. "Díky příznivým historickým okolnostem se do dnešní doby dochovala v mimořádné autenticitě včetně mnoha unikátních barokních detailů. Na této skutečnosti naštěstí mnoho nezměnily ani povodně, které objekt v roce 2002 zasáhly," upozorňují odborníci.

Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, jehož sakrální i profánní stavby patří k nejvýznamnějším barokním památkám v Evropě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články