Akademici nechtějí prodej Invalidovny, píší premiérovi

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
28.07.2016 09:05
Praha

Praha - Proti plánované dražbě historického a památkově chráněného objektu pražské Invalidovny vystupují někteří odborníci. Jiná možnost než státní vlastnictví podle nich nezaručí ochranu této významné barokní památky. Vyzývají proto v dopise, který má ČTK k dispozici, premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zrušil záměr budovu prodat. Dopis dnes zástupci několika akademických pracovišť doručili na Úřad vlády. Invalidovna by se měla dražit 8. srpna.


"Jsme přesvědčeni, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovny by byla neodčinitelnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějších památek svého druhu v Evropě. Nákupní centrum Palladium a další
příklady obdobných komerčních přestaveb bohužel až příliš jasně ukazují, jak radikálně a nevratně při nich bývají památky poškozeny," píší teoretici výtvarného umění a architektury z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

"Invalidovna je pro své mimořádné hodnoty na indikativním seznamu národních kulturních památek, a proto se domnívám, že by měla zůstat v rukou státu. Pokud bude zájem, NPÚ je připraven předložit koncepci využití včetně zpřístupnění veřejnosti a podílet se na její správě." řekla ČTK generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Indikativní seznam je soupis kulturních památek, které by mohly být navrženy vládě k prohlášení za národní kulturní památky.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) oznámil v červnu, že dlouho nevyužívanou budovu Invalidovny prodá ve veřejné dražbě. Minimální cena je 637,7 milionu korun. Nabídky mohou zájemci posílat do 8. srpna, týž den bude aukce. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu. "Díky příznivým historickým okolnostem se do dnešní doby dochovala v mimořádné autenticitě včetně mnoha unikátních barokních detailů. Na této skutečnosti naštěstí mnoho nezměnily ani povodně, které objekt v roce 2002 zasáhly," upozorňují odborníci.

Významem, architektonickou hodnotou i mimořádnou mírou dochování se Invalidovna podle nich řadí k nejcennějším barokním památkám v Čechách. "Její kvality jsou natolik nesporné, že by měla dle našeho názoru být neprodleně zařazena do seznamu národních kulturních památek," uvádějí.

Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na výstavbu vypracoval slavný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, jehož sakrální i profánní stavby patří k nejvýznamnějším barokním památkám v Evropě. Přestože byla realizována jen část původního velkorysého záměru, jedná se o jednu z největších barokních staveb v Čechách, která v evropském kontextu snese srovnání jen s nepoměrně známější Invalidovnou v Paříži. K ubytování válečných invalidů pražská budova sloužila do roku 1935.

V posledních desetiletích barokní budova patřila armádě, své archivy v ní měly Vojenský historický ústav a Národní technické muzeum. Po poničení povodní a po přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Zájem o ni neprojevil ani jiný resort. Ministerstvo obrany dříve odhadovalo cenu nemovitosti na přibližně miliardu korun, další stamiliony si podle památkářů vyžádá rekonstrukce.

Majetkový úřad státu loni spravoval nemovitosti v účetní hodnotě asi 10,6 miliardy korun. V loňském roce také za dosud nejvyšší částku v historii svého působení prodal objekt bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze, který vydražila firma Lagerris za 790 milionů korun. Majitelem se podle médií stal slovenský miliardář Milan Fiľo. Jedna z jeho společností také provozuje v přilehlém domě U Hybernů muzikálové divadlo. Budovu vlastní zadlužený Státní fond kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články