Brněnská část Žabovřesky neuspěla u soudu, pokuta platí

Vložil
ČTK
06.09.2006 11:15
Brno

Brno - Pokutu 150.000 korun pro radnici brněnské městské části Žabovřesky za špatně zadané zakázky bude řešit Nejvyšší správní soud. Radnice se na něj obrátí poté, co její žalobu na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl Krajský soud v Brně. Námitky, které radnice uvedla, měla uplatnit ve druhostupňovém řízení u úřadu, soud k nim nemohl přihlédnout, řekl ČTK soudce Jaroslav Tesák.
Městská část podle antimonopolního úřadu pochybila v sedmi zakázkách. V letech 2003 a 2004 chtěla opravit domy v ulicích Mozolky, Poznaňská, Žižkova, Jindřichova, Kounicova a Voroněžská. Zakázky za zhruba 45 milionů korun stále nabízela jen šesti brněnským stavebním firmám. Tím znemožnila účast v soutěži dalším zájemcům, tvrdí úřad.
"Zadavatel nesmí vyzývat k podání nabídky stále stejné zájemce, jestliže takový postup není odůvodněn charakterem zakázky," míní mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. Starosta městské části Aleš Kvapil jakékoliv pochybení odmítá a pokutu považuje za neúměrně vysokou. "Cítíme, že jsou tam i jiné možnosti, postup úřadu podle nás nebyl fér," uvedl.
Úřad uložil stejně vysokou pokutu už loni, radnice se ale proti ní odvolala. Ani ve druhostupňovém řízení se však pohled antimonopolních úředníků nezměnil, a Žabovřesky se proto obrátily na krajský soud. Tam ale přišly s námitkami, které předtím neuvedly u antimonopolního úřadu. "Soud přitom řeší jen samotné rozhodnutí ÚOHS. Nemůže se zabývat něčím, co nebylo součástí tohoto šetření," vysvětlil Tesák.
Antimonopolní úřad uspěl v letošním prvním pololetí ve třech čtvrtinách žalob proti jeho rozhodnutím v souvislosti s veřejnými zakázkami. Z 11 rozsudků brněnského krajského soudu bylo do června osm zamítavých. Krajský soud se teď zabývá například tendry na mýtné a na transportéry pro českou armádu.
0 komentářů
přidat komentář