Firmy chtějí žalovat Benátky n. J. kvůli změně územního plánu

Vložil
ČTK
20.07.2016 14:25
Praha


Benátky nad Jizerou (Mladoboleslavsko) - Benátkám nad Jizerou na Mladoboleslavsku hrozí žaloba od firem, kterým město prodalo stavební pozemky a později na nich změnou územního plánu zakázalo stavět. Společnosti po městu požadují 80 milionů korun. Podle radnice rozšiřování průmyslové zóny neumožnili hygienici, píše dnešní Mladá fronta Dnes.


Společnosti se cítí poškozené, protože v roce 2006 nakoupily od města pozemky v sousedství svých areálů, které plánovaly rozšířit. V té době platilo povolení stavět, vycházející z původního územního plánu. V září 2014 ale město územní plán změnilo a další výstavbu znemožnilo.

Podle starosty Jaroslava Krále (ODS) jde o nešťastnou souhru špatných rozhodnutí, která na radnici nezavinili. "Když se schvaluje územní plán, tak se dělá posudek dopadů na životní prostředí a vyjadřují se všechny dotčené organizace. Jednou z nich je hygiena, která dala zamítavé stanovisko. Přes to nejede vlak, my nemůžeme do rozhodnutí státní správy zasahovat," uvedl Král. Hygienici tvrdí, že kapacita silnice do průmyslové zóny je naplněna a lidé si stěžovali na nadměrnou dopravu.

"Koupíte od města pozemek určený ke stavbě, za což také zaplatíte výrazně vyšší cenu, a pak z toho město znovu udělá jen pole a řekne, že tam nemůžete stavět. Tím nám samozřejmě vznikla škoda," řekl MfD jednatel společnosti Ulma Construcción CZ Miroslav Kapoun. Za škodu považuje i skutečnost, že musel koupit nový pozemek u Brna a tam potřebnou halu za 30 milionů vybudovat.

Podle starosty měli podnikatelé více než pět let na to, aby začali stavět - v době, kdy platil starý územní plán. "Nový se dělal v září 2014 a také se k němu samozřejmě mohli vyjádřit. Organizace, které tam mají pozemky, ale vyloženě zaspaly a vůbec se nevyjádřily," dodal Král.
0 komentářů
přidat komentář