O Stavbě roku Libereckého kraje může hlasovat i veřejnost

Vložil
ČTK
28.06.2016 17:40
Liberec

Liberec - Liberecký hospic, zámek ve Svijanech nebo historické sýpky v Černousích jsou mezi kandidáty na titul Stavba roku Libereckého kraje. Odborná porota už přihlášené stavby objíždí, do rozhodování se může zapojit i veřejnost prostřednictvím speciálně vytvořené stránky www.stavbarokulibereckehokraje.cz, kde je přehled všech přihlášených. Stavba, která dostane od veřejnosti nejvíce hlasů, získá Cenu sympatie, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.


Soutěž o stavbu roku se letos v Libereckém kraji koná podvanácté, přihlášeno je do ní 12 staveb. "Jsem rád, že v letošním ročníku mají zastoupení tak rozmanitá díla, která se nacházejí ve všech částech kraje. Již dříve jsme provedli kontrolu formálních náležitostí všech nominací a zařadili je do jednotlivých kategorií, letos jich je vyhlášeno celkem pět," uvedl krajský radní a předseda poroty Vít Příkaský (ČSSD). V konečné fázi porota přidělí stavbám body, určí vítěze kategorií a navhne ocenění pro absolutního vítěze. Slavnostní vyhlášení chystá na začátek září.

K nejznámějším nominovaným stavbám patří bezesporu hospic, který letos v lednu v Liberci slavnostně otevřel prezident Miloš Zeman. Rekonstrukce sirotčince z přelomu 19. a 20. století na moderní zařízení pro 28 nevyléčitelně nemocných stála 109 milionů korun, většinu nákladů zaplatila Evropská unie. Rekonstrukcí prošel i zámek ve Svijanech na Liberecku. Zchátralou památku koupil před třemi lety nedaleký Pivovar Svijany a do její obnovy už za přispění tzv. norských fondů investoval 60 milionů.

Zrekonstruovanou památkou jsou také sýpky Zámeckého dvora v Černousích na Liberecku. Dvůr je rekonstruován od roku 2010. Sýpky, které byly dokončeny loni, jsou osmiboké stavby o průměru zhruba 20 metrů. Jejich výška odpovídá dvoupodlažnímu prostoru. Podle památkářů jde o stavby v českém prostředí zcela ojedinělé. O titul stavba roku se uchází také nově postavený sportovní a rekreační areál Maškova zahrada v Turnově, rekonstruovaná horská silnice z Bedřichova do Hrabětic nebo zateplení Mateřské a základní školy Loučná v Hrádku nad Nisou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články