Praha 6 nehodlá koupit vilu na Petřinách, které hrozí demolice

Vložil
ČTK
28.06.2016 15:15
Praha

Praha - Praha 6 nehodlá koupit funkcionalistickou vilu na Petřinách, která má být zbourána. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí radnice Martin Churavý. Reagoval tak na výzvu majitele, který při jednání zastupitelstva minulý týden vyzval radnici, aby si vilu koupila za 85 milionů korun. Podle informací z médií ji v minulosti získal za 23 milionů.


Povolení k demolici vily vydal místní stavební úřad, na místě má vyrůst novostavba. Místní obyvatelé na protest sepsali petici. A nesouhlasí ani odborníci. Podle šéfa pražských památkářů Jiřího Skalického jde o vilu značné architektonické hodnoty a žádoucí by bylo její zachování. Budova ale nestojí v památkové zóně a není prohlášena kulturní památkou, proto proti její demolici není možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči.

"Oficiální nabídku jsme od investora doposud neobdrželi. Radnice každopádně není realitní kancelář a neměla by obdobným chováním zakládat nežádoucí precedens,"
reagoval mluvčí radnice. "Jsme nicméně ochotni projevit adekvátní součinnost v případě propagace nabídky na odkup vily prostřednictvím radničních komunikačních kanálů," doplnil.

Činžovní vila architekta Pavla Simonova stojí v ulici Na Petřinách 1482/7. Funkcionalistickou budovu má nahradit čtyřpatrová novostavba. Praha 6 loni povolila demolici částí dvou funkcionalistických vil na Babě známých jako Čeňkova a Košťálova vila. V minulosti padly rovněž dvě vily ve starých Střešovicích a na Ořechovce. Jedna z nich patřila známé módní návrhářce Blance Matragi. Původní vilu, která stála v památkové zóně, nechala firma Matragi Design bez povolení zbourat v prosinci 2013. Firma měla přitom povolenu jen rekonstrukci domu. Za to dostala od radnice pokutu 150.000 korun, kterou nakonec magistrát zrušil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články