Žatec koupí budovu pro cennou sbírku

Zdroj
Štěpánka Batoňová
Vložil
ČTK
28.06.2016 07:55
Žatec (Lounsko) - Žatečtí zastupitelé dnes schválili odkoupení bývalého skladu chmele na rohu Smetanova náměstí a Kovářské ulice. Budova, kterou město koupí od žateckého Chmelařství za 2,4 miliony korun, by měla sloužit k umístěné uměleckých sbírek z majetku manželů Zemanových. Ti chtěli sbírku v hodnotě zhruba miliardy korun původně darovat městu Žatec. Nakonec se rozhodli, že ji darují Ústeckému kraji za podmínky, že sbírka zůstane v Žatci umístěna. ČTK to řekl Milan Pipal (KSČM), který je zastupitelem Žatce i Ústeckého kraje.


Krajské zastupitelstvo dnes podle Pipala přijalo usnesení, podle nějž připraví všechny podmínky pro přijetí tohoto daru. "Je tam řečeno, že manželé Zemanovi požadují, aby celá sbírka zůstala v Žatci. Oni jsou s tím ztotožnění, žijí tady 40 let a mají k Žatci obrovský patriotický vztah. Dokonce při jednáních hovořili o tom, že chtějí sbírku rozšiřovat," řekl Pipal. Kraj podle něj skýtá větší garanci zachování celistvosti sbírky pro budoucnost.

Bývalý sklad chmele by tak Ústecký kraj mohl následně od Žatce přímo odkoupit, nebo si jej pronajmout. Správu nad sbírkou by měla převzít některá z galerií, které jsou krajskými příspěvkovými organizacemi. Kraj by tak mohl financovat nejen provoz galerie, ale případně i přípravu prostor pro přesun sbírek. "Tento sklad je ale ve velmi dobrém stavu, včetně kamenného schodiště, které odpovídá požadavkům na únikové východy. Zásadní úpravy nebudou ještě několik let nutné," řekl na jednání žateckého zastupitelstva místostarosta Jaroslav Špička (Volba pro město).

Původně měli zastupitelé hlasovat o pořízení dvou bývalých chmelařských skladů. Sklad na náměstí Prokopa Velkého byl ale mezitím prodán. Budovu na rohu Smetanova náměstí už uznal za vhodnou pro umístění sbírky, v níž je mnoho obrazů, městský architekt i Petr Zeman. Odkoupení nejméně dvou bývalých skladů chmele je navíc jednou podmínek pro zápis města do světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Umělecky cenná sbírka Petra a Evy Zemanových obsahuje přes 1000 předmětů hlavně z Česka a Slovenska, ale také Německa, Španělska, Afriky i Nepálu. Dokumentuje převážně 20. století a začátek 21. století a zahrnuje 40 let soustavné sběratelské činnosti manželů. Zájem o ni opakovaně projevil i Karlovarský kraj.
0 komentářů
přidat komentář