Sportovní stavby čeká rozkvět, ČR stále zaostává za Evropou

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
04.09.2006 21:15
Praha

Praha - Sportovní stavby v České republice čeká podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška rozkvět. Země totiž v  tomto směru stále zaostává za západní Evropou. Loni se podle údajů Českého statistického úřadu postavilo sportovních budov, hřišť a dalších staveb pro sport a rekreaci zhruba za pět miliard korun. Proti roku 2004 se částka snížila téměř o tři miliardy.

Loňský propad byl ale podle odborníků způsoben zejména výstavbou pražské multifunkční haly Sazka Arena, která byla dokončena v  roce 2004 a stála nejméně osm miliard korun. Podobná významná stavba loni nevznikla. "Sportovní stavby mají budoucnost. S Evropou se zatím nemůžeme rovnat například co se týká cyklostezek a areálů volného času, které nabízejí golf, projížďku na koni, in-line bruslení, tenis či plavecké bazény," řekl Mašek.
Peníze budou směřovat i do fotbalových stadionů. Dá se to očekávat vzhledem k projektu Stadiony 2010, podle kterého stadiony první a druhé ligy budou muset vyhovovat novým požadavkům Evropské fotbalové unie (UEFA). Fotbalisté na prvoligových stadionech tak zřejmě budou běhat na vyhřívaných trávnících, stadion bude muset mít umělé osvětlení a kamerový systém. Vše se dělá pro větší bezpečnost a pohodlí diváků a hráčů.
V příštích letech by se do sportovních staveb podle Maška mohlo investovat dalších několik miliard korun. "Kdyby se v České republice uskutečnila letní olympiáda, nastal by fantastický boom sportovních staveb a investice by se zvýšily na několik desítek miliard korun," domnívá se generální ředitel stavebního svazu.
Loni firmy s 20 a více zaměstnanci postavily v tuzemsku podle údajů ČSÚ sportovní budovy za 2,7 miliardy korun. Jde o budovy pro halové sporty, jako je košíková, gymnastika, lední hokej či kryté plavecké bazény. O rok dříve vznikly budovy za 5,2 miliardy korun. Snížily se také práce na zábavních a rekreační parcích a zařízeních umístěných ve volné přírodě, například lyžařských tratích, jezdeckých střediscích či loděnicích. Zatímco v roce 2004 investice přesáhly 1,5 miliardy korun, loni to bylo přibližně 500 milionů korun.
Na druhou stranu se zvýšily investice do sportovních hřišť. Loni stavební firmy odvedly práci za více než 1,8 miliardy korun, což je zhruba o 700 milionů více než předloni. Více peněz tak připadlo na nezastřešené stadiony, na kterých se hraje fotbal, tenis či baseball, více prostředků bylo i na golf a dostihové dráhy.
K  dokončeným stavbám v letošním roce patří kryté sportoviště Ostrava Dubina, na kterém pracovala největší stavební firma trhu Skanska CZ. Odvedla zde práce za 80 milionů korun. Rekonstruovala také koupaliště v Blansku za 97 milionů. K  jejím rozestavěným stavbám patří krytý bazén ve Valašském Meziříčí či rekonstrukce fotbalového stadionu v Českých Budějovicích.
Staví se také nový sjezdový areál Peklák v České Třebové, upravuje se sportovní hala ve Frýdku-Místku a pracuje se na opláštění a vzduchotechnice zimního stadionu v  Táboře. Jde o práce zhruba za 65 milionů korun, které provádí společnost Hochtief VSB. Ta se rovněž podílí na stavebních úpravách budějovického fotbalového stadionu.
Na akvaparku ve Frýdku-Místku pracuje společnost Metrostav, staví rovněž zimní stadion v Ostrově v Karlovarském kraji a rekonstruuje zimní stadion v Ústí nad Labem. Jde o zakázky za několik set milionů korun. "Sportovních novostaveb není na trhu příliš mnoho, spíše se rekonstruují stávající kapacity," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák.
"V poslední době je trend, že nově stavěné sportovní areály, ale i ty rekonstruované, mají sloužit návštěvníkům pro aktivní trávení volného času i  profesionálům nabídnou špičkové zázemí. Proto jsou kladeny velké nároky například na šatnové zázemí. Je zcela logické, že z tohoto titulu finanční nároky jednotlivých staveb rostou, to je ale kompenzováno jejich multifunkčností, což v konečném hledisku samotnou cenu snižuje," uvedl mluvčí společnosti Syner Ondřej Paclt.
K zakázkám této firmy patří výstavba mistrovského osmnáctijamkového golfového hřiště včetně zázemí v obci Fojtka na území česko-polsko-německého trojzemí a baseballové hřiště v Liberci. Nové hřiště pro baseball budou mít i jedenáctinásobní mistři ČR Draci Brno, pro které nový areál staví Stavoprogres Brno zhruba za 68 milionů korun.
"Sportovní a sportovně-rekreační stavby jsou typické mimo jiné neobvyklými materiály s mimořádnými nároky na trvanlivost. Jde hlavně o  technologie na úpravu, ohřev a čerpání vody, výrobu ledu či speciální povrchy sportovišť," poznamenal Ondřej Šuch ze společnosti Skanska.
K výjimečným sportovním stavbám v tuzemsku se řadí pražská multifunkční hala Sazka Arena, která získala i prestižní ocenění Stavba roku 2004. "Velmi zajímavá je Tipsport Aréna v Liberci, ve které je možno provozovat řadu sportů. Pěkná je také Ladronka v Praze 6," uvedl Mašek. Velký sportovní areál ale podle něj hlavnímu městu stále chybí.

Sportovní stavby v milionech Kč v letech 2001 - 2005*

2001 2002 2003 2004 2005
Budovy pro sport 1221 1604 3205 5222 2703
Hřiště, bazény a ostatní sportovní a rekreační stavby 2376 2032 2765 2690 2345
Celkem 3597 3636 5970 7912 5048

*zdroj: ČSÚ
0 komentářů
přidat komentář

Související články