Brněnská opozice kritizuje nákladnou oslavu přestavby náměstí

Vložil
ČTK
04.09.2006 21:10
Brno

Brno - Kritiku opozice sklízejí brněnští radní za svůj plán oslavit dokončení oprav centrálního náměstí Svobody lidovou veselicí. Oslava, která se koná 11. října, tedy deset dní před komunálními volbami, bude stát téměř půl milionu korun z městského rozpočtu. Podle opozičních zastupitelů z řad ČSSD si tak vlastně koalice ODS a KDU-ČSL platí z veřejných zdrojů volební kampaň. Vedení města přiznává, že je na končící rekonstrukci hrdé a chce se s ní pochlubit.

    "Brněnská koalice zašla tímto možná už příliš daleko. Lze jen těžko pochybovat o tom, že plánovaná akce je uspořádaná s úmyslem zviditelnit politiky ODS a KDU-ČSL," řekl dnes novinářům předseda zastupitelského klubu ČSSD Roman Onderka. Poukazuje také na to, že termín dokončení rekonstrukce náměstí byl původně stanoven na poslední listopadový den. Nyní podle něj radní tlačí na stavebníky s úmyslem stihnout vše do voleb.
    "Nepopírám, že se snažíme dokončit to před volbami, a nejen kvůli počasí. Je to výsledek koaliční spolupráce a vedení radnice. Chceme se tím pochlubit," řekl dnes ČTK náměstek primátora Miroslav Hošek (ODS). Oslava je prý namístě. "Každá taková významná investice, když se ukončí, tak se zaslouží nějakou pozornost. Chceme, aby to bylo na úrovni a aby Brňané věděli, že se náměstí otevřelo," řekl Hošek.
    Městský rozpočet přijde oslava na 474.800 korun, k tomu je podle Onderky nutno připočíst ještě náklady na propagaci akce. Hošek přiznal, že skutečné náklady budou asi dvojnásobné, přispějí totiž i dodavatelé stavby. Vystoupí Orchestr Gustava Broma, herci Městského divadla, soubor divadla Radost i  brněnští zpěváci. "Snažíme se rozpočet minimalizovat, ale abychom u toho nebyli jako chudáci," doplnil náměstek.
    Podle radních je v pořádku, že při slavnostním otevření náměstí budou hrát prim koaliční politici. "Až se bude nové náměstí dělat příště za nějakých 300 let a bude u toho ČSSD, tak si to odprezentuje to vedení radnice, které v té době bude," řekl ČTK.
    Přestavba hlavního brněnského náměstí stojí celkem asi 180 milionů korun. Zahrnuje položení nové dlažby z mrákotínské žuly, opravu morového sloupu, vodní prvky i zeleň. Kvůli záměru umístit na novou kašnu verše básníka Jana Skácela město absolvovalo dlouhá jednání s držiteli autorských práv.


> Brno za Skácelovy verše na nové kašně zaplatí 450.000 korun
> Město Brno stále nemá práva na verše zdobící kašnu
> Na brněnském náměstí Svobody položí první kámen nové dlažby
> Radní navrhli zvýšit cenu oprav brněnského nám. Svobody
> Centrum Brna mění svou tvář, opraví se tři hlavní náměstí
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Onderka
r
05.09.06 12:12
zobrazit všechny komentáře