Vysoké umělecké školy prezentují diplomové práce svých absolventů

Vložil
ČTK
23.06.2016 07:30
Praha

Praha - S koncem školního i akademického roku začínají v galeriích či přímo na vysokých uměleckých školách přehlídky prací aktuálních absolventů. Ve Veletržním paláci čtvrteční vernisáž zahájí přehlídku diplomantů Akademie výtvarných umění (AVU) pod názvem Vanity Fair. Ode dneška je v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) otevřená výstava Diplomky 2016. Návštěvníci se tak mohou přijít seznámit s nejmladším uměním, které mnohdy, zejména v případě užitého umění, má za sebou již i mezinárodní úspěchy.


Studenti katedry fotografie na FAMU představí své práce na měsíční výstavě nazvané Famugrafie II ve Fotograf Gallery ve Školské ulici od pátku. Výstava představuje výběr z děl uplynulých dvou semestrů. Pod kurátorským dohledem Pavla Vančáta vystavuje 17 studentů. Podle kurátora stále platí rozvolňující se definice fotografického média, které je daná spíše strategií než čistým žánrem, od paranoidního dokumentu až k pseudovědecké fabulaci.

České architektonické školy diplomové práce svých absolventů posílají do soutěže pořádané Českou komorou architektů, Výsledky vyhlašuje vždy na podzim a prezentuje je na putovní výstavě. Loňské práce se zastaví 29. června v galerii na náplavce Avoid v rámci setkání architektů.

Tradiční jsou přehlídky dvou nejznámějších vysokých uměleckých škol, AVU a UMPRUM. AVU je nejstarší uměleckou školou v českých zemích, založenou již v roce 1799. Jejím zakladatelem byla Společnost vlasteneckých přátel umění, tedy instituce stojící také u zrodu Národní galerie v Praze v roce 1796. V letošním roce AVU slaví 120. výročí zestátnění a povýšení akademie na vysokou školu.

Výstava diplomantů ve Veletržním paláci, jedním z prostor NG, je tak podle pořadatelů logická. Na AVU studují více než tři stovky studentů v 18 ateliérech. Počet absolventů se v posledních letech ustálil na více než 40. Výstava Vanity Fair - Diplomanti AVU 2016 představuje široké spektrum uměleckých projevů a přístupů a prezentuje díla umělců, kteří by se mohli a měli v následujících letech výrazně projevit a prosadit nejen na domácí, ale i na zahraniční výtvarné scéně, říká za akademii Blanka Čermáková. Kurátorem výstavy, která potrvá až do 7. srpna, je Otto Urban.

Na UMPRUM letos diplomovalo v programu výtvarná umění 90 studentů z 23 ateliérů. Jejich díla jsou v rámci výstavy Diplomky k vidění především v budově školy, Ateliér designu oděvu a obuvi se prezentuje v galerii Kvalitář, Ateliér supermédií na Žižkově v prostorách City Surfer Office, Ateliér sochařství v plenéru na Smíchově a Ateliér tvorby písma a typografie v galerii Czechdesign.
0 komentářů
přidat komentář