Holešovská radnice chce odkrýt základy synagogy vypálené nacisty

Vložil
ČTK
20.06.2016 13:30
Holešov (Kroměřížsko) - Holešovská radnice chce odkrýt základy synagogy, kterou za druhé světové války vypálili nacisté. Takzvaná Nová synagoga byla vystavěna v honosném maursko-románském slohu a slavnostně vysvěcena 3. září 1893. V létě 1941 byla ale vypálena a o rok později definitivně rozebrána. Město chce nyní tuto stavbu připomenout, řekl dnes ČTK historik a památkář radnice Karel Bartošek.


Řádění nacistů a jejich českých kolaborantů paradoxně unikla starší Šachova synagoga, která byla postavena v 16. století a patří mezi nejvýznamnější památky svého druhu v Česku. Za druhé světové války totiž původním účelům nesloužila, byla v ní truhlářská dílna a byt. Novou synagogu ale postihl neblahý osud většiny židovských modliteben.

"Stála na místě dnešního parčíku na náměstí Svobody, na kterém se na její upomínku nachází smuteční vrba. První pokus o její vypálení se nezdařil, protože holešovští hasiči ji uhasili. O měsíc později už ale dostali zákaz k požáru vyjíždět. Pak se asi rok synagoga bourala a suť se prodávala sedlákům z okolí za korunu fůra," popsal Bartošek.

O rok později synagoga zmizela ze světa a půl roku poté čekal židovské obyvatele Holešova transport do tábora smrti v Osvětimi. Po válce byla na místě, kde synagoga stála, zasazena vrba a byl zde umístěn pomník. Radnice nyní chce pohnutou historii někdejší židovské komunity Holešova připomenout i stavbou nízké zídky, která vytyčí původní základy synagogy.

Na začátku letošního Festivalu židovské kultury 26. července bude podle Bartoška zahájen archeologický průzkum, který přesné základy určí. "Víme, jak synagoga vypadala, máme její fotky. Aby se přesně zjistilo, kudy její zdi vedly, položí se sondy v parčíku. Slavnostní výkop archeologického průzkumu provedou nejvýznamnější hosté festivalu, minimálně izraelský velvyslanec," uvedl Bartošek.

Židovská komunita byla v Holešově od 15. století. Patřila k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté. Židovská menšina však po sobě ve městě zanechala několik kulturních památek, nejvýznamnější jsou Šachova synagoga s unikátní lidovou výzdobou a židovský hřbitov s 1500 náhrobky.
0 komentářů
přidat komentář