Číňané podepíšou dohodu o stavbě lázní v Pasohlávkách

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
16.06.2016 07:40
Ostrava

Radko Květ

Brno - Investoři z čínské provincie Che-pej podepíšou v pátek v Číně smlouvu se zástupci firmy Thermal Pasohlávky o vybudování lázeňského centra za dvě miliardy korun v Pasohlávkách na Brněnsku. ČTK to dnes řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj by stavba měla začít v roce 2018, a pokud se obejde bez problémů, mohly by být lázně hotové v roce 2019. Centrum má přinést nejméně 500 pracovních míst.


Hašek se zástupci Thermalu Pasohlávky doprovodí do Číny premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V plánu je podpis několika smluv a dohod, z nichž se dvě týkají lázeňského komplexu. "Jedním bude memorandum na úrovni vlády provincie Che-pej a Jihomoravského kraje k založení společného podniku k realizaci centra a druhým bude dohoda o záměru investice stavby lázeňského rekreačního centra, kterou podepíšou zástupci Thermalu Pasohlávky s čínským investorem, jehož vybrala provinční vláda," řekl Hašek.

Podle něj se nyní projednávají podmínky investování. "Řeší se výše podílu čínské strany, otázka vkladu české strany od Thermalu Pasohlávky, ale také budoucí struktura orgánu společnosti a rámcový harmonogram prací," uvedl Hašek. Podle něj vznikne areál s 12 lázeňskými objekty, v nichž bude mimo jiné rehabilitační ústav i tradiční čínská medicína.

Středisko bude poblíž Novomlýnských nádrží. "Celkově se má postarat až o 2000 hostů. Vybudování přinese minimálně 500 pracovních míst, nejoptimističtější varianta je 700 pracovníků," dodal hejtman.

Místo je na lázeňské objekty připravené, ale zatím tam žádné nejsou. Kraj s obcí založil firmu Thermal Pasohlávky už v roce 2007. Společnost na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu pro lázeňskou zónu. Lázeňští odborníci jsou však ke vzniku velkého centra skeptičtí. Podle nich bude problém nejen stavba samotná, ale především nedostatek pracovních sil. Za problém označují i možný nedostatek přírodních zdrojů, které jsou základem pro činnost lázeňství.

Pasohlávky leží asi 30 kilometrů jižně od Brna v Dyjsko-svrateckém úvalu a žije v nich 700 obyvatel. Obec je na břehu vodní nádrže Nové Mlýny a v jejím katastru jsou významné hydrotermální zdroje potřebné pro lázeňství. V blízkosti je chráněná krajinná oblast Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí proto hojně navštěvují turisté.
0 komentářů
přidat komentář

Související články