Mladí architekti navrhnou podobu atraktivní části Hradce Králové

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
15.06.2016 16:45
Hradec Králové

Hradec Králové - Radnice Hradce Králové chystá vypsání architektonické a krajinářské soutěže na využití atraktivního území Rozárka na kopci na jižním okraji města. Do soutěže se budou moci přihlásit pouze architekti do 35 let věku. Měli by dát radnici ideu, jak území o rozloze přibližně 2,5 hektaru v budoucnu řešit. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).


Lokalitu Rozárky Hradečané rádi vyhledávají jako vyhlídku, z níž je pěkný výhled nejen na město, ale i na Krkonoše a Orlické hory. V minulosti si město udělalo mezi veřejností anketu, v níž lidé upřednostnili využití pro sport a rekreaci. S tím počítá stávající i chystaný nový územní plán města. V minulosti na Rozárce fungoval lyžařský vlek. Nyní je lokalita porostlá travou a stromy, na jejím okraji ve spodní části stojí soukromý objekt.

Do soutěže se podle Vedlicha vedle vystudovaných architektů budou moci se svými neotřelými nápady přihlásit i studenti architektury. "Na rozdíl od jiných architektonických soutěží bude soutěž končit ideovým návrhem. Další stupně projektové dokumentace se dělat nebudou," řekl Vedlich. Náklady na soutěž a na odměny pro nejlepší a zajímavé návrhy by měly dosáhnout 270.000 korun. Členy poroty budou například hradecký primátor Zdeněk Fink a architekt David Vávra. Vyhodnocení soutěže radnice předpokládá v listopadu.

Město předpokládá, že by v budoucnu řešilo i lokalitu lesoparku severně od Rozárky. Ta přiléhá k největšímu hradeckému sídlišti Moravské Předměstí a je, na rozdíl od Rozárky, v držení soukromých vlastníků. Loni se město snažilo na proměnu Rozárky získat grant až 25 milionů korun od nadace Proměny, ale neuspělo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články