Brno dokončilo sanační práce v bývalé káznici

Vložil
ČTK
14.06.2016 16:15
Brno

Brno - V bývalé věznici v ulici Cejl v Brně skončily sanační práce, které vyšly na 5,3 milionu korun a zaměřily se hlavně na opravu střechy a krovů. Zachránily tím objekt od dalšího chátrání, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Město nyní nyní čeká, zda ministerstvo kultury vyhlásí káznici za kulturní památku, či nikoliv. V objektu chce totiž vybudovat kreativní centrum pro setkávání umělců a zařazení budovy mezi památky by mohlo projekt prodražit. U památek se totiž při opravách musí dodržovat přísná pravidla.


Sanační práce trvaly zhruba půl roku. Vedle střech, kterými zatékalo, se dotkly i vchodu z Bratislavské ulice, elektroinstalace a komínů. Zároveň byly do oken nainstalovány ventilační mříže, které mají zabránit vniknutí ptáků. Díky pracím je tak přístup do bývalé věznice, kde se plánuje několik akcí jako divadlo a výstavy, bezpečný.

"Ještě před generální rekonstrukcí objektu na Kreativní centrum Brno se tak bývalá káznice znovu otevírá veřejnosti pro konání divadelních představení, výstav nebo prohlídek," uvedla Tereza Chrástová z Kanceláře strategie města Brna. První akcí v bývalé věznici byl o víkendu koncert Ivy Bittové.

V plánovaném kreativním centru by měly být ateliéry, prostory pro výstavy i historické expozice. Náklady na jeho vybudování jsou odhadovány stovky milionů korun. Město ale nezačne na centru pracovat dřív, než ministerstvo rozhodne o tom, zda prohlásí káznici za kulturní památku. Požaduje to Národní památkový ústav.

Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila od letech 1784 až 1956, kdy ji nahradila nová věznice v Bohunicích. Podle Chrástové je objekt prázdný zhruba deset let. V areálu se už uskutečnil stavebně-historický průzkum, který odhalil polohu hledaného popraviště, které se nacházelo na ženském dvoře mezi okny cely 64.
0 komentářů
přidat komentář

Související články