Praha zatím neprodlouží povolení pro opravu Libeňského mostu

Vložil
ČTK
13.06.2016 14:15
Praha

Praha - Pražský magistrát přerušil řízení, na základě kterého mělo být znovu prodlouženo povolení k diskutované přestavbě Libeňského mostu. Úřad počká na výrok ministerstva kultury, které řeší návrh na prohlášení mostu památkou. Vyplývá to z dokumentů, které magistrát zveřejnil na webu. Dokud ministerstvo nerozhodne, nesmí město s opravou mostu začít.


Most, který spojuje Holešovice a Libeň, je v dezolátním stavu a město zvažovalo jeho zbourání. U laické i odborné veřejnosti to ovšem vyvolalo vlnu nevole. Zastupitelstvo nakonec demolici odmítlo, Libeňský most chce zrekonstruovat. Do dění se ale vložilo ministerstvo kultury. Dokud nerozhodne, musí Praha s mostem nakládat tak, jako by už kulturní památkou byl. Zahájení prací je tak v nedohlednu.

Podle posudků je Libeňský most, který vychází z návrhu slavného architekta Pavla Janáka, v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Náklady na opravu a rozšíření město odhadlo na zhruba dvě miliardy. V roce 2009 vydaly úřady stavební povolení. Stavba měla začít do dvou let, jinak by povolení propadlo. Práce ale nikdy nezačaly. Úřad povolení jen opakovaně prodlužoval.

Most začal sloužit v roce 1928. Od té doby nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli havarijnímu stavu je na mostě omezen provoz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články