V kauze Lidových domků uložil soud Hricovi šest let vězení

Vložil
ČTK
10.06.2016 17:05
Praha

Praha - Za zpronevěru finančních záloh, které svěřili klienti realitní společnosti Lidové domky, uložil dnes soud jejímu tehdejšímu jednateli Pavlu Hricovi šest let vězení. Podle rozsudku připravil nyní jednapadesátiletý muž 261 klientů o více než 40 milionů korun. Společnost v letech 2004 až 2007 lákala zákazníky na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů korun, klienti se však bydlení nedočkali. Verdikt není pravomocný, Hric se proti němu ihned odvolal.

"S ohledem na rozsah škody je trest mírný, na druhé straně se nedomníváme, že by účel trestu byl naplněn trestem přísnějším," uvedla předsedkyně senátu Marie Marková. Rozsudek vzhledem k množství odsouzených četla déle než dvě hodiny. Hric by měl navíc podle verdiktu části poškozených nahradit škodu, další soudkyně odkázala na občanskoprávní řízení. Soud uložil muži i zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodních korporacích na deset let.

Hric podle obžaloby plánoval koupi pozemků v obcích Sibřina. Pozemky tehdy spadaly pod ornou půdu, muž ale se zastupitelstvem obce jednal o změně územního plánu. Státní zástupkyně tvrdí, že Hric se zájemci uzavíral smlouvy a současně od nich přebíral finanční zálohy, jejichž celková výše dosáhla 44,7 milionu korun. Část peněz však podle dnešního verdiktu Hric použil v rozporu s účelem svěření - nakoupil za ně jiné pozemky, využil je i na provoz firmy a také blíže nezjištěným způsobem.

Zastupitelstvo původně sice schválilo záměr plán změnit, poté, co začala část obyvatel obce protestovat proti plánované zástavbě, se však změna neuskutečnila. Většina klientů pak od smlouvy odstoupila, některým z nich společnost zálohu vrátila, veškeré pohledávky ale uhradit nemohla.

Podle Markové však Hric vybíral zálohy i ve chvíli, kdy věděl, že se změna územního plánu neuskuteční. Společnost navíc podle ní poskytovala vysoké půjčky a pořizovala drahá auta. "Se zálohami nakládali poměrně velkoryse," dodala soudkyně. Řekla také, že jednání tehdejšího zastupitelstva obce považuje "přinejmenším za pochybné".

Hric se hájí tím, že smlouvy s klienty nepodepisoval a nic neorganizoval. Na provoz firmy a další náklady prý využíval své peníze, které do firmy investoval.
0 komentářů
přidat komentář

Související články