V Jeruzalémě začaly opravy Kristova hrobu

Vložil
ČTK
07.06.2016 15:30
Izrael

Jeruzalém

Jeruzalém - Tým odborníků dnes v Jeruzalémě zahájil opravy Chrámu Božího hrobu, který podle tradice ukrývá ostatky Ježíše Krista. Informovala o tom agentura AP. Jde po více než 200 letech o vůbec první celkovou renovaci stavby považované za nejvýznamnější křesťanskou památku světa. Opravy dosud brzdily neshody mezi křesťanskými církvemi, které mají chrám ve společné správě.

Stav památky je kritický a vůbec nejvíce poškozená je její nejnavštěvovanější část - kaple ukrývající Kristův hrob postavená v roce 1810. Právě od tohoto roku se v ní neuskutečnily žádné zásadnější renovační práce, protože pro jejich schválení je nutný souhlas všech správců chrámu, tedy arménské, katolické a řecké ortodoxní církve. Ten se dlouho kvůli řevnivosti církví nedařilo získat.

Právě havarijní stav chrámu ale vedl k tomu, že zástupci církví se na opravách letos domluvili, a to po pouhých třech týdnech jednání. Jednání bylo nutné kvůli smlouvě o správě chrámu, která je stará 150 let a podrobně stanovuje odpovědnost jednotlivých církví. Vypočítává například části chrámu, o něž se má každá z nich starat, a to včetně takových detailů, jako je péče o jednotlivé dlaždice, výklenky, okna, dveře a chodby.

Chrám Božího hrobu těžce poškodila zejména zatékající voda, edikula s Kristovými ostatky přitom zažila částečnou renovaci naposledy za britského mandátu v roce 1947. Tehdy byla zvenčí zpevněna železnou konstrukcí, která tam stojí dodnes.

Loni se stav svatyně natolik zhoršil, že policie a izraelská správa pro památky nařídily místo na několik hodin denně pro návštěvníky uzavřít, protože je považují za příliš nebezpečné. Křesťanskou komunitu pobouřilo, že s jejími zástupci Izrael uzávěru neprojednal. Nynější opravy mají trvat osm měsíců, chrám bude i během nich pro návštěvníky přístupný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články