Ewa Majevská: Křehký odpor - feministická perspektiva

Zdroj
4AM Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
30.05.2016 19:15
Srdečně zveme na přednášku polské filozofky Ewy Majewské, která se koná v úterý 31/5 v 19h v kulturním prostoru PRAHA/Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno.

"Ráda bych připomněla celou řadu východoevropských myslitelů a myslitelek, umělců a umělkyň, rovněž i politických událostí, které upřednostňují běžné, reproduktivní, každodenní strategie bezmocných místo hrdinských gest a požadavků. Tato rekonstrukce je nutnou součástí budování historie bezmocných. Feministické modality politické intervence a její analýzy se musí změnit; musí se lokalizovat, situovat, kontextualizovat a reinterpretovat tak, aby jejich subalterní aktéři a aktérky dosáhli své viditelnosti a uznání."


Dr. Ewa Majevská je feministickou filozofkou a aktivistkou. Studovala filozofii, francouzskou literaturu a genderová studia na Univerzitě města Varšava. Od roku 2003 zde působila jako lektorka na Genderových studiích a jako hostující pedagožka působila na Univerzitě Kalifornie, Berkeley a Univerzitě Orebro ve Švédsku. Jako odborná asistentka působila na Kulturním institutu Jagellonské univerzity a jako hostující vědecká pracovnice na Institutu humanitních věd (IWM) ve Vídni. V současné době působí na Institutu kulturního výzkume (ICI) v Berlíně.

Paralelně se svou akademickou činností spolupracuje s umělci a spisovateli píšícími o umění. Od roku 2004 je součástí feministické sítě Syreny.tv (s Alekem Polis), spolupracuje s Kubou Szrederem a Martinem Kaltwasserem na projektu "Industrialtown Futurism", byla jednou z poradců projektu Marthy Rosler pro Centrum současného umění ve Varšavě roku 2014 (Guide for the Perplexed); spolupracuje také s Wojciechem Kosma (performance "Weaknesses of Friendship" byla uvedena v Interstate Project Gallery v New Yorku).

Participuje na projektech KNOT a WUW ve Varšavě, přednáší na mnoha uměleckých institucích, včetně: MoMA Varšava, HKW Berlín, BAK Utrecht, Skogen Gallery a Art Academy v Goteborgu, státních muzeích umění a galeriích v Polsku, včetně: Zachęta, CCA Warsaw, CCA Gdańsk, Bunkier Sztuki (Kraków), MS Łódź; MCA (Wrocław).

Mezi její publikace patří: Feminizm jako filozofia społeczna.(Feminism as social philosophy, Warszawa 2009) a Sztuka jako pozór? (Art as Appearance? Kraków, 2013); dva svazky sbírky kritiky neoliberalismu: Zniewolony umysł II and Industriestadt-futurismus. 100 Jahre Wolfsburg/Nowa Huta. Publikovala také v: e-flux, Baltic Worlds, Public Seminar, Signs. Journal of Women in Culture and Society, Nowa Krytyka, Artmix, Obieg, Przegląd Filozoficzny, Przegląd Kulturoznawczy, Kultura Popularna, Le Monde Diplomatique (PL) a také v katalozích či monografiích o umělkyních: Ewa Partum, Zofia Kulik, Joanna Rajkowska, Aleksandra Polisiewicz, Free/Slow University/ Warsaw; the Former West.

Přednáška s diskuzí je součástí dlouhodobého cyklu PRÁVO NA MĚSTO a je připravena ve spolupráci s Ateliérem intermédií FaVU VUT v Brně a finančně je podpořena Interním fondem studentských projektů VUT v Brně, Statutárním městem Brnem, MKČR a NČA.

Dramaturgie cyklu: Vjera Borozan (UMPRUM, Praha), Šárka Svobodová (4AM/Fórum pro architekturu a média) a Pavel Sterec (FaVU, Brno).

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář